Προσφορές 110 δισ. ευρώ συγκέντρωσε για το πρώτο 10ετές ομόλογο που εκδίδει επί Ντάγκι η Ιταλία

0
1

Άνω των 110 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές που συγκέντρωσε η Ιταλία για την πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Μάριο Ντράγκι, η οποία χαιρετίζεται από τους επενδυτές ως εγγύηση πολιτικής σταθερότητας.

Η συγκεκριμένη κλίμακα προσφορών, που ξεπερνά εκείνες των 108 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, γίνεται ακόμη σημαντικότερη λόγω της μείωσης των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, γεγονός που υπό κανονικές συνθήκες θα τα έκανε λιγό θελκτικά για τους επενδυτές.

Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, όταν έγινε γνωστό ότι ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ηγείτο κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με σχεδόν καθολική υποστήριξη από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

«Η αγορά μπορεί να συνεχίσει να σερφάρει επί του κύματος Ντράγκι για λίγο ακόμη», τονίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο Antoine Bouvet, στέλεχος της ING, ο οποίος "βλέπει" κλείσιμο του spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών στις 75 μονάδες βάσης εντός του επόμενου εξαμήνου. «Το Draghi effect διευκολύνει τη ζήτηση», προσθέτει.

Το  spread παραμένει σήμερα σταθερό στις 91 μονάδες βάσης.

Οι επενδυτές υπέβαλαν επίσης προσφορές 24 δισ. ευρώ για ιταλικό χρέος διάρκειας 30 ετών, με απόδοση συνδεόμενη με τον πληθωρισμό.