Προβλήματα και στρεβλώσεις στην ιδιωτική ασφάλιση παραδέχεται ο Κ. Χατζηδάκης

0
1

Τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ευκαιρίες τόσο για το 2ο όσο και για τον 3ο πυλώνα ασφάλισης με ίσους όρους ανταγωνισμού επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος.

«Βούλησή μας είναι να εξετάσουμε όποια προβλήματα και στρεβλώσεις υπάρχουν είτε στο 2ο είτε στον 3ο πυλώνα και να τα προσεγγίσουμε με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον των ασφαλισμένων, τη δημιουργία νέων ευκαιριών και την ενίσχυση συνολικά του ασφαλιστικού κλάδου», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως στη χώρα μας η μη υποχρεωτική ασφάλιση είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες στην Ευρώπη. «Πράγμα που στρέφεται εναντίον των ασφαλισμένων, αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της πατρίδας μας.», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως η σημερινή κυβέρνηση στηρίζει τόσο τον 1ο όσο και το 2ο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά «είμαστε εξίσου ανοιχτοί στην παρουσία της ιδιωτικής ασφάλισης στις διαφορετικές της μορφές. Είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική άλλωστε. Δεν είναι κάτι παράξενο. Παράξενη είναι η ενοχοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ασφαλώς, χρειάζονται αυστηροί κανόνες και εποπτεία.

Σίγουρα, πάντως, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στο δόγμα "πονάει δόντι, κόβει κεφάλι". Δεν είναι δυνατόν να ενοχοποιείται ένας κλάδος στον οποίο δραστηριοποιούνται τόσες επιχειρήσεις, τόσοι ασφαλιστές, τόσοι εργαζόμενοι, προσφέροντας υπηρεσίες που έχουν ζήτηση από την κοινωνία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επανέλαβε πως «είναι προτεραιότητά μας η θέσπιση κατάλληλων φορολογικών κινήτρων για τις δαπάνες ασφαλίστρων που καλύπτουν τα κτίσματα έναντι φυσικών κινδύνων. Η πραγματικότητα του κορονοϊού οδήγησε αναπόφευκτα την κυβέρνηση σε αναπροσαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Η περσινή δέσμευση της κυβέρνησης όμως στο συνέδριό σας για το θέμα αυτό, παραμένει στην ατζέντα μας». Διευκρίνισε δε ότι η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία θα αναληφθεί, αφού πρώτα κλείσουν τα μέτρα για το μέτωπο της πανδημίας.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάταξη της οικονομίας με ένα σχέδιο που μπορεί να επηρεάσει θετικά και την ασφαλιστική αγορά. Συγκεκριμένα, «βάλαμε μπροστά τη μείωση της φορολογίας», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «με μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, έκπτωση φόρου κατά 50% για επτά χρόνια για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».

Επιπλέον, όπως ανέφερε, συνεχίστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έγινε μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2021. «Ειδικά, αυτό το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης για ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις εργαζομένων με χρήματα που τυχόν περισσεύουν για αποταμίευση», σημείωσε ο υπουργός.

«Στην προμετωπίδα της προσπάθειας για τη στήριξη των πολιτών στην κακή συγκυρία του κορονοϊού μπήκε η αρχή "πρώτα ο άνθρωπος". Παράλληλα, όμως, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την αγορά εργασίας», όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. «Γι' αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση του μεγαλύτερου κοινωνικού προγράμματος στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων, στην πρόσφατη ιστορία της χώρας. Το 2020 δόθηκαν 24 δισ. ευρώ στα σχετικά προγράμματα στήριξης. Για το 2021 προϋπολογίστηκαν άλλα 7,5 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη αναθεωρείται προς τα πάνω, καθώς μόνο με τα μέτρα του τωρινού lockdown μιλάμε για επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ. Μπορεί η χρηματοδότηση για φέτος να αγγίξει ακόμα και τα 11 δισ. ευρώ», τόνισε.

Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κινούνται στον ευρωπαϊκό δρόμο των μεταρρυθμίσεων. «Η πρώτη αφορά στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να πιάνουν τόπο τα κονδύλια που αφορούν σε εργαζόμενους και ανέργους, ιδιαίτερα στα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η δεύτερη παρέμβαση σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου, έτσι ώστε να προσαρμοστεί το δίκαιό μας στις οικονομικές, κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με παράλληλη ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χατζηδάκης στην τρίτη προτεραιότητα, τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης. Όπως είπε, «βασική μας προτεραιότητα είναι η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, με ένα προσωπικό κουμπαρά αποταμίευσης για τους νέους.  Διότι, όπως αποσαφήνισε, «με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε:

– να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για υψηλότερες συντάξεις στο μέλλον,

– να αποταμιεύσουμε εκείνα τα κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν στη συνέχεια στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας,

– να διαφοροποιήσουμε τον ασφαλιστικό κίνδυνο,

– να μειώσουμε τη δημογραφική επίπτωση στο ασφαλιστικό,

– να βάλουμε αντικίνητρα για τη "μαύρη" εργασία, που έχει πολύ υψηλά ποσοστά στην εργασία των νέων».

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε πως θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη των νέων ασφαλισμένων έως 35 ετών στο ασφαλιστικό σύστημα και θα αντιμετωπιστεί η μοιρολατρία του «εμείς δεν θα πάρουμε σύνταξη ποτέ».