Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι δείκτες της Wall Street

0
2

Με θετικό πρόσημο κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στην αρχή της εβδομάδας, με τον S&P να ενισχύεται για έκτη διαδοχική συνεδρίαση σκαρφαλώνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο θα περάσει σύντομα ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο, δίνοντας νέα ώθηση στην οικονομία.

Η αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίες ώθησε τον S&P να καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από το Νοέμβριο, κλείνοντας την Παρασκευή σε νέο ιστορικό υψηλό. Με ρεκόρ έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα και ο τεχνολογικός Nasdaq.

Το νέο δημοσιονομικό πακέτο αναμένεται να δώσει μια πολύτιμη ώθηση στην οικονομία που συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης ακόμα και μέσα στο 2022 εφόσον δρομολογηθεί ένα ισχυρό, δημοσιονομικό πακέτο.

Οι Δημοκρατικοί δρομολόγησαν στο Κογκρέσο μια διαδικασία που λέγεται συμφιλίωση, κάτι που ανοίγει τον δρόμο στο κόμμα να εγκρίνει το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. που έχει προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ανακοινώσει ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να περάσει πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό και οι τρεις δείκτες κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά. Ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 168,55 μονάδες ή 0,54% στις 31.316,79 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 16,06 μονάδες (0,41%) στις 3.902,89 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 84,89 μονάδες (0,61%) στις 13.941,35 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και επτά με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Walt Disney με κέρδη 4,69 δολ. ή σε ποσοστό 2,59% στα 185,85 δολ. και ακολουθούν η Cisco Systems στα 49,09 δολ. με άνοδο 2,09% και η Goldman Sachs Group στα 298,78 δολ. με άνοδο 1,80%.  

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Apple (-0,99%), η McDonald's (-0,96%) και η Merck (-0,43%).

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν και τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα που ήρθαν από τις περισσότερες εταιρείες της αγοράς. Συνολικά, από τις 295 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους μέχρι σήμερα, το 81% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η FactSet.