Υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τις δηλώσεις Σνάμπελ

0
3

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σήμερα μετά την άνοδό τους αυτή την εβδομάδα, αν και η απόδοση του γερμανικού τίτλου αναφοράς αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τριετίας καθώς οι αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Οι κινήσεις στις αποδόσεις της Ευρωζώνης σήμερα ήταν πιο περιορισμένες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου – που είναι στην αιχμή των πωλήσεων – υποχώρησαν 5 μονάδες βάσης στο 1,463% μετά την αύξησή τους χθες στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον. Η αύξηση αυτή, που τροφοδοτήθηκε από τις ελπίδες για ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και την ανάκαμψή της μετά την πανδημία που μπορεί να ενισχύσει τον πληθωρισμό, διαχύθηκε στην Ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι έσπευσαν να διαλύσουν τους φόβους ότι θα συσφίξουν την πολιτική σύντομα. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι μεταβολές των ονομαστικών επιτοκίων. Παρά τη σημερινή αποκλιμάκωση, οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν αύξηση 27 μονάδων βάσης τον Φεβρουάριο, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018. Σήμερα, αυξήθηκαν έως το – 0,203%, επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί μετά τον περσινό Μάρτιο – για να υποχωρήσουν στη συνέχεια 4 μονάδες βάσης στο -0,248%, με την πτώση να διευρύνεται μετά τις δηλώσεις της Σνάμπελ.

Για τα γαλλικά και αυστριακά 10ετή ομόλογα, οι αποδόσεις πέρασαν χθες σε θετικό έδαφος, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Σήμερα, υποχώρησαν περίπου 4 μονάδες βάσης, επανερχόμενες σε αρνητικό έδαφος.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες είχαν αυξηθεί επίσης γρήγορα καθώς οι επενδυτές αποσύρονταν από στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνα από ό,τι των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης, μειώθηκαν από 1 έως 5 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου μειώθηκε μία μονάδα βάσης στο 0,787%, ενώ χθες είχε αυξηθεί έως και το 0,826%, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου.