Ανοδικές τάσεις στην Wall με ώθηση από το νέο πακέτο Μπάιντεν

0
1

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν στις εκτιμήσεις τους την πιθανή επίδραση στην οικονομία από το σχέδιο – μαμούθ 2 τρισ. δολαρίων του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για κρατικές δαπάνες – επενδύσεις σε υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 23,77 μονάδες ή 0,07%, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 16,12 μονάδες ή 0,41% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 160,83 μονάδες ή 1,23%.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα τις πρώτες λεπτομέρειες του "Σχεδίου για την Απασχόληση στις ΗΠΑ". Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο σχέδιο για επενδύσεις σε έργα υποδομών που θέλει να δρομολογήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας καθώς η χώρα ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο του σε ομιλία αργότερα το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Πίτσμπουργκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το σχέδιο προβλέπει δαπάνες άνω των 2 τρισ. δολ. για τα επόμενα χρόνια. Οι δαπάνες αυτές θα καλυφθούν πλήρως από φόρους 2 τρισ. δολ. σε διάστημα 15 ετών, με αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα (book income).

"Όπως προηγούμενα μεγάλα έργα στην ιστορία μας, το σχέδιο του προέδρου θα ενώσει και θα κινητοποιήσει τη χώρα για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: την κλιματική κρίση και τις φιλοδοξίες μιας αυταρχικής Κίνας”, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το μέγεθος του σχεδίου θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω, πλησιάζοντας τα 4 τρισ. δολ. καθώς η κυβέρνηση θα ανακοινώνει και νέες δράσεις για την οικονομία.

Το νέο σχέδιο έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση του πακέτου τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. για την ανακούφιση των αμερικανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την κρίση.

Η γενναία δημοσιονομική τόνωση έχει ενισχύσει και τις πληθωριστικές προσδοκίες, οδηγώντας σε ράλι τις αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα. Την Τρίτη η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Η απόδοση κινείται σήμερα σχεδόν αμετάβλητη, στο 1,73%.

"Τα μέτρα τόνωσης δεν αντιμετωπίζονται πλέον από την αγορά  ως 100% θετικά", σημειώνει ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report, σε σημείωμά του. "Κι αυτό γιατί αφ΄ενός οδηγεί σε αύξηση αποδόσεων των ομολόγων και προσδοκίες για υψηλότερο πληθωρισμό, αφ'ετέρου υπονόμευση της αίσθησης ότι η Fed θα παραμείνει σταθερή καθ' όλη τη διάρκεια του 2021. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ως μέσον για να δικαιολογηθούν αυξήσεις φόρων σε πρόσωπα, επιχειρήσεις και επενδύσεις", συμπληρώνει.

Καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία τόσο του μήνα όσο και του τριμήνου, οι επενδυτές ετοιμάζονται για μεγάλες αναταράξεις, καθώς συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι επενδυτές αναδιαρθρώνουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους.

Μέχρι σήμερα, οι Dow και S&P 500 έχουν κερδίσει 6,9% και 3,9% από τις αρχές Μαρτίου, ενώ από την 1η Ιανουάρίου η άνοδός τους είναι 8%  και 5,4%, αντίστοιχα. Πρόκειται για τον τέταρτο θετικό μήνα για τους δείκτες εντός των τελευταίων πέντε και για το τέταρτο συναπτό τρίμηνο ανόδου.

Ο τεχνολογικός Nasdaq, αντιθέτως, καταγράφει απώλειες 1,1% για τον Μάρτιο, αν και για το α' τρίμηνο είναι ενισχυμένος κατά 1,2%.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα είναι κλειστό για την Μεγάλη Παρασκευή καθολικών και προτεσταντών, στο τέλος της εβδομάδας.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Walgreens Boots Alliance ανακοίνωσε αύξηση στα καθαρά της κέρδη για το τελευταίο τρίμηνο, με την αλυσίδα φαρμακείων να αναθεωρεί ανοδικά και τις προβλέψεις της για το 2021.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Apple και Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των IBM, JP Morgan, Chevron.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων έξι μηνών.  

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για 525.000 νέες θέσεις εργασίας.