ΕΚΤ: Οι αγορές assets και πώς συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων

0
4

Μετά από χρόνια εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ίσως έχει μειωθεί η ανισότητα μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας που ωφελούν τους φτωχότερους πολίτες της ευρωζώνης, ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Η Τράπεζα έχει αντιμετωπίσει κριτική ότι τα χαμηλά της επιτόκια και οι άφθονες αγορές assets ευνοούν κυρίως τους εύπορους ανθρώπους που έχουν τεράστια οικονομικά assets και μεγάλα ενυπόθηκα δάνεια, ενώ τιμωρεί τους απλούς αποταμιευτές και τις οικογένειες με λίγα ή καθόλου assets.

Οι επικριτές δηλώνουν επίσης ότι τα χαμηλά επιτόκια έχουν τροφοδοτήσει μια έκρηξη στην αγορά κατοικιών που έχει καταστήσει την ακίνητη περιουσία, ακόμη και τα ενοίκια, απρόσιτα για τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Στην τακτική οικονομική της έκθεση η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι η ανισότητα αυξάνεται σταθερά εδώ και δεκαετίες, αλλά προσθέτει ότι τα υποκείμενα αίτια βρίσκονται πέρα από το πεδίο της νομισματικής πολιτικής και περιλαμβάνουν παράγοντες όπως παγκοσμιοποίηση, τεχνολογική πρόοδο και αλλαγές στη φορολόγηση.

Αναφέρει ότι το πρόγραμμμα εξαγοράς assets, το οποίο ξεκίνησε το 2015, είχε βοηθήσει στο να μειωθεί η ανεργία κατά 2%.

«Η πτώση της ανεργίας διαπιστώνεται ότι αποτελεί σημαντικό μοχλό αύξησης των μισθών σε όλα τα εισοδήματα, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα», αναφέρει η ΕΚΤ.

Συνολικά η επίδραση στην αγορά εργασίας από τις αγορές assets, αναμένει να καταλήξει σε κάποια μείωση της ανισότητας των εισοδημάτων.