ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκε ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο

0
4

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) παρουσιάζει αναλυτικά την εξέλιξη των πωλήσεων/κύκλου εργασιών όλων των τάξεων δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου.

Το λιανικό εμπόριο αποτελεί το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού των καταναλωτών, μέσω της μεταπώλησης υλικών αγαθών ή υπηρεσιών και την προώθηση προϊόντων με επιδίωξη το κέρδος.

Με τον τρόπο αυτόν, το λιανικό εμπόριο αποτελεί διαχρονικά σημαντικό παραγωγικό τριτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας με αξιοσημείωτη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

Παράλληλα, κατά την πρόσφατη συγκυρία, η παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών των τάξεων δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου είναι σημαντική, δεδομένων των επιπτώσεων, άμεσων και έμμεσων, που υφίστανται λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19).

Επιπρόσθετα, μέσω της παρακολούθησης των μεγεθών του λιανικού εμπορίου προκύπτουν συμπεράσματα για την εξέλιξη της κατανάλωσης (σε μέγεθος, χαρακτηριστικά, προτιμήσεις και υποκατάσταση προϊόντων) της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας.
Σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2021 ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 5,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,3 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, αύξηση 40,3%.

• Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 32,6%. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Ιανουάριο 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020 είναι:

• Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 82,5% • Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, μείωση 40,7%.

Παρουσίαση δραστηριοτήτων με μεγαλύτερες μεταβολές

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας "Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου", που παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2021, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2020, περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη.

Η τάξη οικονομικής δραστηριότητας "Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα", που παρουσίασε την αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο μουσικών δίσκων, ταινιών ήχου, σύμπυκνων δίσκων και δισκετών, βιντεοκασετών και ψηφιακών δίσκων DVD, καθώς και το λιανικό εμπόριο κενών κασετών και δίσκων.