Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street

0
4

Επιφυλακτικά κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, στην επέτειο ενός έτους από τα χαμηλά της αγοράς λόγω της υγειονομικής κρίσης και ενώ το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού οδηγεί σε νέα lockdowns ανά τον πλανήτη.

Οι επενδυτές έχουν σήμερα στραμμένο το βλέμμα τους και στις καταθέσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, για τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, παρακολουθούν προσεκτικά τις αποδόσεις των ομολόγων που αποτελούν έναν από τους καταλύτες για την πορεία της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς παραμένει κοντά στο 1,65%, αρκετά χαμηλότερα από το υψηλό 14 μηνών του 1,75% που σκαρφάλωσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones προσθέτει 5,51 μονάδες ή 0,02% και κινείται στις 32.736,71 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,06% στις 3.938,17 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nadsaq κινείται 0,30% χαμηλότερα στις 13.337,30 μονάδες.

Οι επενδυτές αναμένουν τις καταθέσεις Πάουελ και Γέλεν στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας με την ελπίδα να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι ρυθμιστικές αρχές θα ανταποκριθούν στην ταχεία οικονομική ανάκαμψη και στο ενδεχόμενο αυτή να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού.

Στο προσχέδιο της κατάθεσης Πάουελ που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Federal Reserve επισημαίνει ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει ανακάμψει πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν "και φαίνεται να ενισχύεται”, αλλά προειδοποιεί ότι η επιστροφή στην κανονικότητα απέχει ακόμη πολύ, σηματοδοτώντας ότι η Fed θα συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία για όσο χρόνο χρειάζεται.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πάουελ αναμένεται να υπογραμμίσει την πρόθεση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια αναφοράς στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, καθώς η αγορά εργασίας ανακάμπτει από τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, παρότι ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν αναμένεται να επισημάνει ότι τα ενθαρρυντικά οικονομικά δεδομένα δεν πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από την πρόοδο που πρέπει ακόμη να σημειωθεί.