Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε ιστορικό υψηλό ο γερμανικός δείκτης DAX

0
3

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες οδήγησαν τον γερμανικό δείκτη DAX σε ιστορικά υψηλό επίπεδο σήμερα, ενώ τα blue-chips της ευρωζώνης κατέγραψαν άλμα στα προ της πανδημίας επίπεδά τους αφού η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) δεσμεύτηκε να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια παρόλο που προέβλεψε αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης με τις 50 μεγαλύτερες εταιρίες της ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο 0,3% στην αρχή της συνεδρίασης, ξεπερνώντας πρόσκαιρα το υψηλό επίπεδο στο οποίο ανήλθε πέρυσι τον Φεβρουάριο πριν η πανδημία της COVID-19 αρχίσει να σφυροκοπά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο γερμανικός δείκτης των blue-chips DAX ενισχύθηκε κατά 0,7%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,2% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,1% εν αναμονή της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική της πολιτική αργότερα σήμερα.

Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,3% και βρισκόταν κατά 2% χαμηλότερα από το ιστορικά υψηλό του επίπεδο.

Με την απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να αυξάνεται μετά την απόφαση της Fed, κλάδοι που είναι ‘ευαίσθητοι’ στην πορεία της οικονομίας, όπως των αυτοκινητοβιομηχανιών, των τραπεζών, των μεταλλευτικών καθώς και των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής, κατέγραφαν τα μεγαλύτερα κέρδη στην Ευρώπη.

Η μετοχή της Volkswagen κατέγραψε άλμα 6,1%, ‘σφραγίζοντας’ τη θέση της ως η εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία στον γερμανικό δείκτη DAX αφού εκθρόνισε χθες την εταιρία λογισμικού SAP.