Η ΕΚΤ μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες για την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους

0
3

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να αναπληρώσουν τα κεφάλαια τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Τους ερχόμενους μήνες θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να μεταθέσουμε το χρονοδιάγραμμα για την αναπλήρωση των ‘μαξιλαριών ασφαλείας' αν με αυτό τον τρόπο θα βοηθούσαμε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν γρήγορα την αναμενόμενη λόγω της πανδημίας αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε ο Ενρία σε ομιλία του σε συνέδριο. Ο επικεφαλής τραπεζικός επόπτης της Ευρωζώνης είχε αναφέρει πέρυσι ότι δεν θα πιέσει τις τράπεζες να αποκαταστήσουν τα κεφάλαιά τους έως ότου υποχωρήσουν οι ζημιές και σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του 2022.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουν οι τράπεζες τις πιστωτικές ζημιές χωρίς καθυστέρηση. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για απορρόφηση ζημιών σε όλες τις τράπεζες υπό την εποπτεία μας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η ευελιξία για τα ‘μαξιλάρια ασφαλείας' που έχουμε χορηγήσει περιλαμβάνει το ‘μαξιλάρι' της διατήρησης κεφαλαίων (capital conservation buffer) και ισχύει ως τουλάχιστον το τέλος του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αποκατάστασης θα ξεκινήσει μόνο όταν έχουμε περάσει το ζενίθ της ανάλωσης κεφαλαίων», σημείωσε ο Ενρία.

Η ΕΚΤ και άλλες Αρχές έχουν δώσει στις τράπεζες πρωτοφανή ρυθμιστική ελάφρυνση για να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να χορηγούν δάνεια σε εταιρείες που επλήγησαν από τα lockdown και άλλες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Ως αντάλλαγμα, η ΕΚΤ πάγωσε τις διανομές μερισμάτων πέρυσι και έβαλε πλαφόν σε αυτές για μεγάλο μέρος του 2021. Η ΕΚΤ εξακολουθεί να σχεδιάζει την άρση του πλαφόν στο τέλος Σεπτεμβρίου «αν δεν υπάρξουν απρόσμενες, σημαντικά δυσμενείς εξελίξεις τους επόμενους μήνες», είπε ο Ενρία.