Ηνωμένο Βασίλειο: Βουτιά 75% των εξαγωγών τροφίμων και ποτών προς την ΕΕ

0
2

Οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις χώρες της ΕΕ, υποχώρησαν κατά 75% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η ομοσπονδία τροφίμων και ποτών, κυρίως εξαιτίας των εμποδίων που τέθηκαν μετά το Brexit.

Η ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι το χειρότερο πλήγμα υπέστησαν οι εξαγωγές προς την Ιρλανδία. Τον Ιανουάριο του 2020, η Ιρλανδία αποτελούσε την μεγαλύτερη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιπροσωπεύοντας το 18% των συνολικών ποτών και τροφίμων που εξήχθησαν.

Ένα χρόνο μετά, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο μόλις 5%.

Αν και το στοκάρισμα προ Brexit και η χαμηλή ζήτηση στον τομέα φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αποτελούσε έναν παράγοντα, η Ομοσπονδία δήλωσε πως μεγάλο μέρος της πτώσης ήταν πιθανό να οφείλεται στους νέους μη δασμολογικούς φραγμούς που έπληξαν ιδιαίτερα τους μικρότερους παραγωγούς.

«Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις στις συναλλαγές τους με την ΕΕ και οι μικρές επιχειρήσεις συγκεκριμένα έχουν κλείσει καθώς η Ομαδοποιημένη διανομή δεν λειτουργεί», ανέφερε ο επικεφαλής διεθνούς εμπορίου, Dominic Goudie, αναφερόμενος σε ένα σύστημα logistics που περιλαμβάνει πολλαπλές αποστολές για μικρούς παραγωγούς.