Ισχυρά κέρδη στη Wall Street, άλμα άνω των 500 μονάδων ο Dow Jones

0
3

Με ισχυρά κέρδη ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αντλούν ώθηση από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων μετά την άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ διολισθαίνει σήμερα στο 1,445% από 1,459% την Παρασκευή. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες και ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνολογίας, γνώρισαν ισχυρές πιέσεις την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω της υψηλής μεταβλητότητας στις αγορές των αμερικανικών ομολόγων. Το ράλι των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε φόβους ότι η Federal Reserve ενδεχομένως να αναγκαστεί να αντιδράσει, τερματίζοντας την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων και επιβαρύνοντας έτσι την οικονομική ανάκαμψη και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Οι αξιωματούχοι της Fed πάντως σε κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνουν τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της. Ο ίδιος ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεση του στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι η οικονομία είναι ακόμα μακριά από το να εκπληρώσει τον διπλό στόχο της Fed για μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 516,45 μονάδες ή 1,66% στις 31.446,56 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 61,35 μονάδες (1,61%) στις 3.871,82 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 206,50 μονάδες (1,59%) στις 13.401,42 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 29 κινούνται με θετικό πρόσημο. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 10,42 δολ. ή σε ποσοστό 4,91% στα 222,43 δολ. και ακολουθούν η Dow στα 61,47 δολ. με άνοδο 3,64% και η American Express στα 139,23 δολ. με άνοδο 2,94%.  

Η Walgreens Boots Alliance σημειώνει μικρές απώλειες 0,06%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο τίτλος της Johnson & Johnson σημειώνει κέρδη άνω του 1.5%. Το εμβόλιο μονής δόσης της εταιρείας κατά της νόσου Covid-19 εξασφάλισε το πράσινο φως από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Κυριακή, ενώ η αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε άδεια για χρήση του εμβολίου το Σάββατο.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο Κογκρέσο όπου οι Δημοκρατικοί δίνουν αγώνα δρόμου για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες στο πακέτο τόνωσης της οικονομίας πριν τις 14 Μαρτίου όταν θα λήξουν κάποια προηγούμενα ομοσπονδιακά μέτρα στήριξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία το σαββατοκύριακο να αναλάβει ταχεία δράση μετά το πράσινο φως της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ.

Πηγή: Capital