Καταρρέει η τουρκική λίρα – 16,33% κάτω στα χρηματιστήρια της Άπω Ανατολής

0
3

Κατάρρευση της τουρκικής λίρας κατά 16,33% καταγράφεται στο πρωινό άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Άπω Ανατολής. Πλέον ένα δολάριο αντιστοιχεί σε 8,35 λίρες Τουρκίας.

Αυτή είναι η πρώτη εκκωφαντική αντίδραση των αγορών μετά την αιφνιδιαστική αλλαγή στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. Ο, μέχρι την Παρασκευή, διοικητής της Νάτζι Αγμπάλ καθαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε, με προεδρικό διάταγμα, από τον οικονομολόγο και πολιτικό Σαχάπ Καβτζίογλου.

Ο κ. Αγμπάλ ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών και είχε διοριστεί στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο αναδιάταξης της οικονομικής ομάδας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διορισμός του είχε ανακοινωθεί την επομένη της αύξησης κατά 2% του βασικού κατευθυντηρίου επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στο 19%. Η κίνηση είχε σκοπό να φρενάρει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 15,6% τον Φεβρουάριο. Το μέτρο έτυχε θετικής υποδοχής στις αγορές.

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη, αναμένονται νέες πιέσεις τα επόμενα εικοσιτετράωρα στο νόμισμα της χώρας.