Κριτική Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό για το Ταμείο Ανάκαμψης

0
2

Προσωπική επίθεση κατά του πρωθυπουργού με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης, εξαπέλυσε σήμερα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι «πανικόβλητος μπροστά στο τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας, ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογεί για τα βουνά νέου χρέους που κομίζει από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Τον Ιούνιο, προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης θριαμβολογούσε για τα 72 δισ. ευρώ που εξασφάλισε για τη χώρα. Σήμερα «αυτά έγιναν “σχεδόν” 60 δισ. σε διάρκεια εξαετίας. Από αυτά, τα 12,7 δισ. είναι νέα δάνεια που θα εγγυηθεί το κράτος εκ μέρους μεγάλων εταιρειών, τα 9 δισ. τα χρωστά το κράτος στην Κομισιόν, ενώ τα υπόλοιπα 28,3 δισ. είναι χρήματα που (υποτίθεται) θα δανειστούν οι μεγάλες επιχειρήσεις από μόνες τους για να τα “ρίξουν” στην οικονομία».

Σύμφωνα με τον γραμματέα το ΜέΡΑ25 «πίσω από τα ωραία λόγια για την “Ελλάδα 2.0” και τις παρομοιώσεις με την… Επανάσταση του ‘21, κρύβεται η πικρή αλήθεια: ετοιμάζονται να προσθέσουν άλλα 21,7 δισ. στο χρέος του πτωχευμένου κράτους (του οποίου το χρέος είναι ήδη πάνω από το 210% του ΑΕΠ) και ελπίζουν ότι ο πτωχευμένος ιδιωτικός τομέας (με χρέη ήδη πάνω από το 150% του ΑΕΠ) θα δανειστεί άλλα 28,3 δισ.».

Πουθενά, βέβαια, σημειώνει, «δεν αναφέρονται στο καθαρό όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι, στην καλύτερη περίπτωση, 10 δισ. για την εξαετία -ακριβώς όπως το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε από τον περασμένο Ιούνιο».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισημαίνει ακόμη:

«Το αστείο είναι ότι η κυβέρνηση παραδέχεται τη γύμνια του “Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας” του κ. Μητσοτάκη εγγράφοντας στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021… 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης -κι αυτό σε μια χρονιά που το κράτος πρέπει να πληρώσει 11,5 δισ. στους δανειστές και να μπει “μέσα” άλλα 15 δισ. ώστε να καλύψει τα ελλείμματά του!

Ακόμα και τα φύκια έχουν μεγαλύτερη αξία σε σχέση με τις μεταξωτές κορδέλες που τόσο επιδέξια παρουσίασε σήμερα στο σόου του ο κ. Μητσοτάκης».