Μεικτά πρόσημα στη Wall Street εν μέσω της νέας αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα

0
3

Μεικτά πρόσημα επικρατούν στη Wall Street την Παρασκευή, μία μόλις ημέρα μετά το νέο ιστορικό υψηλό του Dow Jones και την επιστροφή του S&P 500 σε υψηλά επίπεδα, καθώς η νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επαναφέρει στο προσκήνιο της ανησυχίες των επενδυτών.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται κυρίως οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου που έχουν αποδειχθεί και οι πλέον ευάλωτες στη μεταβλητότητας της αγοράς ομολόγων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 126,72 μονάδες ή 0,39% στις 32.612,31 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,26% και κινείται στις 3.929,23 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει πτώση 1,15% στις 13.244,87 μονάδες.

Την Πέμπτη ο βιομηχανικός Dow κέρδισε 188,57 μονάδες και έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 32.485,59 μονάδες, ενώ και ο S&P 500 σημείωσε υψηλό, επιστρέφοντας στα ρεκόρ για πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 2,5%.

Την επενδυτική διάθεση επιβαρύνει σήμερα η νέα εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση στο αμερικανικό 10ετές να κερδίζει πάνω από 8,5 μονάδες βάσης σκαρφαλώνοντας πάνω και από το 1,61%.

Η εκτίναξη των αποδόσεων έρχεται καθώς την Πέμπτη υπεγράφη από τον πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τους ρυθμούς ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές να προειδοποιήσουν για το ενδεχόμενο η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης τους επόμενους μήνες να δώσει ισχυρή ώθηση και στον πληθωρισμό.

Εξέλιξη που καλλιεργεί ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, παρότι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν δηλώσει ότι δεν αναμένεται άμεσα αλλαγή στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.

Τις προσδοκίες για ταχύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη τους επόμενους μήνες τροφοδοτεί και η καλή εικόνα από το "μέτωπο" των εμβολιασμών που επιτρέπει στις πολιτείες τη σταδιακά άρση των περιορισμών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες ότι θέλει όλα τα ενήλικα άτομα στις ΗΠΑ να είναι επιλέξιμα για εμβολιασμό μέχρι την 1η Μαΐου, κάνοντας λόγο για "ανεξαρτησία από τον ιό" μέχρι την εθνική γιορτή των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 0,5% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα 1,3% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009.

Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,8%, μετά από άνοδο 1,7% τον προηγούμενο μήνα. Ο δομικός δείκτης για τις τιμές παραγωγού αυξήθηκε 2,2% από 2% τον Ιανουάριο.