Οι γερμανικές επιχειρήσεις λένε ότι το πασχαλινό lockdown θα οδηγήσει σε χρεοκοπίες

0
3

Η απόφαση της Γερμανίας να παρατείνει το lockdown λόγω του κορονοϊού και να κλείσει καταστήματα κατά την περίοδο του καθολικού Πάσχα μπορεί να οδηγήσει περισσότερες επιχειρήσεις στη χρεοκοπία, όπως ανακοίνωσε σήμερα φορέας του κλάδου.

Η ένωση επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου HDE ανέφερε ότι το 54% των καταστημάτων ενδυμάτων είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο χρεοκοπίας ύστερα από 100 ημέρες lockdown.

«Ύστερα από ένα χρόνο κορονοϊού, η κατάσταση για πολλούς λιανεμπόρους είναι απελπιστική. Δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα επιβίωσης από αυτή την κρίση οικονομικά», ανέφερε ο πρόεδρος του HDE Στέφαν Γκεντ.

Ύστερα από συνομιλίες που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα παρατείνει το lockdown της έως τις 18 Απριλίου και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και να περιορίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές επαφές για πέντε ημέρες από την 1η Απριλίου.

Τα νέα κρούσματα στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.485 σήμερα στα 2,674 εκατ., ενώ καταγράφηκαν ακόμα 250 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 74.964. Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 τις τελευταίες επτά ημέρες σε 108 από 107 χθες.

Ο Γκεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με στενόμυαλο τρόπο καθώς επικεντρώνεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 ανθρώπους, αντί να σε άλλες μετρήσεις και στα πολλά μέτρα που λαμβάνονται από τους λιανεμπόρους για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης κατά τις αγορές των καταναλωτών.

Η γερμανική ένωση τουρισμού δήλωσε απογοητευμένη με τις νέες αποφάσεις, λέγοντας ότι είναι ακατανόητο να επιτρέπονται οι διακοπές στη Μεσόγειο και να απαγορεύονται οι εγχώριες μετακινήσεις.

«Δεν μπορείς απλά να το δικαιολογήσεις αυτό πλέον σοβαρά», δήλωσε ο αναπληρωτής διευντής της ένωσης Ντιρκ Ντούνκελμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό SWR, προσθέτοντας ότι πολλές επιχειρήσεις στον κλάδο δεν θα επιβιώσουν από το παρατεταμένο lockdown.

Η ένωση εμπόρων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ZDK επίσης καταφέρθηκε κατά της παράτασης και της αυστηροποίησης του lockdown και προειδοποίησε για κύμα χρεοκοπιών.

«Εάν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων δεν συνεισφέρουν πρακτικά τίποτα στις μολύνσεις, πώς υποτίθεται ότι το κλείσιμό τους θα βοηθήσει να περιοριστεί ο ιός;» αναρωτήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της ZDK Γιούργκεν Καρπίνσκι στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe.