Πάνω από 8.000 αιτήσεις την πρώτη ημέρα για την χορήγηση προκαταβολής σύνταξης

0
2

Εντός 24ώρου από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για την ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης υποβλήθηκαν πάνω από 8.000 αιτήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα, η οποία θα είναι ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου 2021, είναι διαθέσιμη, μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου gov.gr και, συγκεκριμένα, μέσω του συνδέσμου https://prokatavoli.syntaxeis.gov.gr/, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του e-EΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, υποβάλλουν στην πλατφόρμα αίτηση χορήγησης του ποσού προκαταβολής έναντι της σύνταξης και η έγκριση του αιτήματος προκαταβολής πραγματοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τα πληροφοριακά στοιχεία που τηρεί ο Οργανισμός και οι συνεργαζόμενοι φορείς, καθώς και με τα στοιχεία που δηλώνει ηλεκτρονικά ο αιτών.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων, ενώ υπογράμμισε ότι αυξήθηκε ο ρυθμός απονομής τους. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι, το πρώτο εξάμηνο του 2019, απονέμονταν περίπου 10.000 συντάξεις κάθε μήνα, ενώ, το τελευταίο εξάμηνο του 2020, ο αριθμός των συντάξεων που απονέμονταν κάθε μήνα ανήλθε σε περίπου 18.000.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στην εξυπηρέτηση του πολίτη.