Πτωτικά άνοιξαν και οι ευρωαγορές

Η αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έθεσε τις ευρωπαϊκές μετοχές και πάλι υπό πίεση σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ δεν κατάφεραν να περιορίσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για το πρόσφατο άλμα στο κόστος δανεισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 0,9% στην αρχή της συνεδρίασης, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων, εξόρυξης και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ενώ ο Πάουελ δήλωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων είναι «αξιοσημείωτη», δεν τη θεώρησε «άτακτη» κίνηση ή μια κίνηση που θα οδηγούσε τη Fed στο να παρέμβει ίσως στις αγορές πιο δραστικά.

Τα σχόλιά του τροφοδότησαν ξεπούλημα στη Wall Street χθες, με αποτέλεσμα ο δείκτης των μετοχών τεχνολογίας Nasdaq να χάσει τα αρχικά του κέρδη. Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές μετοχές επίσης υποχώρησαν κατά 1,0% και οδεύουν προς τη δεύτερη πτωτική τους εβδομάδα.

Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου σημείωσαν πτώση καθώς οι τιμές του αργού κατέγραψαν άλμα σε υψηλό σχεδόν 14 μηνών αφού ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μην αυξήσουν την παραγωγή τον Απρίλιο.