Ρωσία: Αύξηση των επιτοκίων μετά το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό τεσσάρων ετών

0
3

Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της από το 2018 πραγματοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ρωσίας, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που περίμεναν να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της, ενώ προειδοποίησε και για νέες αυξήσεις μετά την αύξηση του πληθωρισμού με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,5% την Παρασκευή. Μόλις τρεις αναλυτές σε δημοσκόπηση συνολικά 41 οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Bloomberg είχαν προβλέψει άνοδο των επιτοκίων.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι «διατηρεί ανοιχτή την προοπτική νέων αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο στις επόμενες συνεδριάσεις».

Αναφέρει επίσης ότι ο πληθωρισμός, αν και έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, αναμένεται να επιστρέψει πιο κοντά στον επίσημο στόχο του 4% στο πρώτο μισό του 2022.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σε υψηλό άνω των τεσσάρων ετών στο 5,7% το Φεβρουάριο.

Το ρούβλι διεύρυνε τα κέρδη του μετά την απόφαση της τράπεζας, σκαρφαλώνοντας 0,7% στα 73,78 ανά δολ. Οι αποδόσεις στο 10ετές ενισχύθηκαν σε υψηλό έτους στο 7,01%.