Σταϊκούρας: Η διεθνής επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται την ελληνική οικονομία

0
1

Η χώρα τα κατάφερε, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στη χθεσινή έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Όπως είπε, η Ελλάδα προχώρησε με επιτυχία στην έκδοση ενός 30ετούς ομολόγου, «για πρώτη φορά από 2008», και προσέθεσε ότι η έκδοση αυτή διακρίνεται για:

(1) τη σημαντική ζήτηση του ομολόγου: «Δείτε όλες τις αναφορές του διεθνούς Τύπου για το ύψος της ζήτησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες»

(2) το χαμηλό κόστος δανεισμού: «Δείτε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αντίστοιχη έκδοση τι κόστος δανεισμού έχει«, και

(3) την εξαιρετική ποιότητα της: «Η συντριπτική πλειοψηφία είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές».

Είναι μια έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, σε όλη την καμπύλη, ενώ καταδεικνύει και επιβεβαιώνει με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις χρέους που είχαν γίνει, «την εμπιστοσύνη διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Μιλώντας κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάστηκε τη σύμβαση για τη διανομή του ακινήτου του Ελληνικού, ο κ. Σταϊκούρας έψεξε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά, εντός ή εκτός Κοινοβουλίου, για αυτή την επιτυχία «όχι της κυβέρνησης, αλλά της χώρας»:

«Καμία ανακοίνωση, καμία αναφορά από την κατά τα άλλα λαλίστατη αξιωματική αντιπολίτευση».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι με την έκδοση αυτή, η χώρα τα κατάφερε, με τις θυσίες της κοινωνίας, ενώ οι επενδυτές την εμπιστεύονται, όχι μόνο στις εκδόσεις χρέους, αλλά και για να κάνουν άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.