Ταμείο Ανάκαμψης: “Καλοκαίρι και βλέπουμε” τα πρώτα χρήματα από την ΕΕ

0
3

Στην "καρδιά του καλοκαιριού", αναμένεται να έρθουν τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς οι διαδικασίες από την ΕΕ παραμένουν αργές.

Ως προκαταβολή, η Ελλάδα θα λάβει το ποσό των 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,1 δισ. ευρώ θα είναι η προκαταβολή του 13% από τις καθαρές επιδοτήσεις των 16,4 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund) και άλλα 1,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα React EU, που αποτελεί συμπλήρωμα του Ταμείου και θα καλύψει ανάγκες που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός.

Στην παρούσα φάση, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας του. Στις περίπου 1.000 σελίδες του κειμένου, θα περιλαμβάνονται τελικά περίπου 170 έργα και μεταρρυθμίσεις.

Η προσπάθεια για τη μείωση του αρχικού προϋπολογισμού των έργων από τα 28 δισ. ευρώ του προσχεδίου, στα 16,4 δισ. ευρώ που τελικά δικαιούμαστε, βρίσκεται επίσης προς το τέλος της. Από τον αρχικό συνολικό προϋπολογισμό των 28 δισ. ευρώ αφαιρέθηκε κατ’ αρχήν ο ΦΠΑ (οπότε ο προϋπολογισμός μειώθηκε αυτόματα) και στη συνέχεια αφαιρέθηκε και ένας αριθμός έργων, τα οποία κρίθηκαν μη συμβατά με τις χρηματοδοτήσεις του ταμείου.

Ο έλεγχος περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί και τώρα τρέχει ο έλεγχος κόστους των έργων από την Grant Thornton, που ενεργεί ως σύμβουλος του δημοσίου. Η συζήτηση για τη διάθεση των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ τα οποία θα αξιοποιηθούν για την κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων, έχει μόνο έναν τελευταίο γύρο διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν ενσωματωθεί στο τελικό κείμενο.