Τραπεζικό ξέσπασμα ώθησε ανοδικά το Χρηματιστήριο

Στις 860 μονάδες έφερε το Χρηματιστήριο το τραπεζικό ξέσπασμα, το οποίο έδωσε και το σήμα ότι ο κλάδος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αναιρέσει τη "ζημιά" του κορωνοϊού και να επιστρέψει σε μια πιο βιώσιμη πορεία.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 860,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 851,95 μονάδων (+0,25%) και 860,72 μονάδων (+1,28%). Ο τζίρος ανήλθε στα 121,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 53,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια ή 35,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,34%, στις 2.072,52 μονάδες, ενώ στο +1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.183,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,57% στις 572,62 μονάδες.

Πλήθος επιχειρηματικών εξελίξεων σήμερα δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα, με την αγορά να κλείνει ακριβώς στις 860 μονάδες.

Από τη μία ήταν η Πειραιώς, με το εντυπωσιακό +26,17% που κατέγραψε… και από την άλλη ο Ελλάκτωρ με το -9,32%, με τα δύο "πακέτα" των 2,1 εκατ. τεμαχίων στην Τέρνα Ενεργειακή να ανεβάζουν για ακόμη μία φορά τη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς έγιναν στα 13 ευρώ ανά μετοχή.

Η Ελλάκτωρ σήμερα βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς αναίρεσε μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανοδικής του κίνησης. Ωστόσο, αυτό που έχει σημειωθεί τις προηγούμενες ημέρες από τους εγχώριους αναλυτές είναι ότι ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών θα παραμείνει στους "τίτλους" της αγοράς, δεδομένων και των μετοχικών αλλαγών στον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, αλλά και των side effects που αυτές φέρνουν (πχ τα σημερινά πακέτα στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή).

Την ίδια ώρα, η αγορά θα περιμένει αύριο για να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, λόγω της επικείμενης έκδοσης του 30ετούς ομολόγου που θα πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ. Εκτός απροόπτου, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, ενώ μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ καθώς και τη σημαντική πτώση των ελληνικών αποδόσεων που έχει σημειωθεί μετά το sell-off, η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή.

Ειδικότερα, εκτός από το +26,17% της Πειραιώς, η Εθνική έκλεισε στο +5,93%, η Alpha Bank στο +4,26% και η Eurobank στο +3,37%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Jumbo, Φουρλή, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο +1,15%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος, με τον Titan να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Λάμδα, με τη ΔΕΗ να κλείνει στο -2,52% και τον ΟΠΑΠ στο -2,63%. Ο Σαράντης υποχώρησε κατά 3,42%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο -9,32%.