Βουτιά κατέγραψαν οι βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ τον πρώτο μήνα μετά το Brexit

Οι εξαγωγές από τη Βρετανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι εισαγωγές της χώρας από την ΕΕ κατέγραψαν βουτιά κατά τον πρώτο μήνα της νέας εμπορικής σχέσης του Λονδίνου με το ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι εξαγωγές προϊόντων προς την ΕΕ, εξαιρουμένου του μη νομισματικού χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, κατέγραψε βουτιά 40,7% τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 28,8%.

Η ONS είχε ήδη προειδοποιήσει ότι το πλήγμα στο εμπόριο λόγω της πανδημίας της COVID-19 καθιστά δύσκολο να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος που έχουν στα στοιχεία του Ιανουαρίου οι νέες τελωνειακές ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή λόγω του Brexit. Ανέφερε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό έπληξε το εμπόριο στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με την ONS, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι «μέρος της επιβράδυνσης του εμπορίου αγαθών στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 μπορεί να αποδοθεί στη διατάραξη που προκλήθηκε από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου».

Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι τα αδύναμα στοιχεία πιθανόν αποτυπώνουν μια περίοδο ανάπαυλας ύστερα από την προμήθεια και αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενόψει της λήξης της μεταβατικής περιόδου του Brexit ενώ κατέδειξε επίσης το νέο πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία λόγω του κορονοϊού και που ξεκίνησε τον Ιανουάριο.

«Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που δυνητικά συνέβαλαν στη μείωση στο εμπόριο αγαθών τον Ιανουάριο», ανέφερε η ONS.

Το έλλειμμα στο συνολικό εμπορικό ισοζύγιο αγαθών της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός της ΕΕ, συρρικνώθηκε στα 9,826 δισεκ. λίρες τον Ιανουάριο από 14,315 δισεκ. λίρες τον Δεκέμβριο.