Wall Street: Προς νέα ιστορικά ύψη ο Dow – Στο +1.5 % ο Nasdaq

0
4

Με θετικά πρόσημα κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να δοκιμάζει τα ύψη ενός νέου ιστορικού ρεκόρ και τον Nasdaq να δείχνει σημάδια ανάκαμψης από τις πρόσφατες απώλειές του, με τους επενδυτές, καθησυχασμένους από τον χαμηλό πληθωρισμό και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, να επιστρέφουν στις αγαπημένες τους μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 145,22 μονάδες ή 0,45%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 27,61 μονάδων ή 0,70% και τον  τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει κέρδη 205,32 μονάδων ή 1,57%.

Ώθηση στους δείκτες δίνουν και τα ελαφρώς καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι μετοχές των Apple, Facebook και Netflix κερδίζουν άνω του 2%, ενώ και εκείνες των Amazon, Alphabet και Microsoft διατηρούν θετικά πρόσημα.

«Η πτώση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας είναι ακόμη μία νίκη αυτή την εβδομάδα και μια ισχυρή ένδειξη ότι κινούμαστε αργά αλλά σταθερά προς μια επιστροφή στην προ πανδημίας κατάσταση», ανέφερε ο Mike Loewengart, γενικός διεθυντής επενδυτικής στρατηγικής στην E-Trade Financial.

«Σε συνδυασμό με την έγκριση του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης και τον χαμηλό πληθωρισμό που ανακοινώθηκε χτες, μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών και τη μείωση των περιορισμών για τις επιχειρήσεις, η εικόνα γίνεται αρκετά αισιόδοξη», πρόσθεσε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου παρέμενε σχετικά σταθερή την Πέμπτη, στο 1,51%.

Την Τετάρτη, το Κογκρέσο ενέκρινε οριστικά το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στέλνοντάς το στον τελευταίο προς υπογραφή και κύρωση, ενώ η αγορά "αφομοίωσε" μια δημοπρασία του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ για άντληση 38 δισ. δολ.

Η αύξηση των επιτοκίων τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει πολλούς επενδυτές μακριά από τις μετοχές της τεχνολογίας προς πιο παραδοσιακούς και "σίγουρους" κλάδους, όπως η ενέργεια.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 16 κινούνται με θετικά πρόσημα και 14 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Boeing, Salesforce και Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών εκείνες των Verizon, Travelers Cos., Coca Cola.
Μάκρο

Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και οι πολιτείες χαλάρωσαν ακόμη περισσότερους περιορισμούς.

Οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 42.000 στις 712.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 47.170 στις 709.458.

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 725.000. Οι αιτήσεις παροχής επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού και οι πολιτείες χαλάρωσαν ακόμη περισσότερους περιορισμούς.

Οι αιτήσεις για την παροχή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 42.000 στις 712.000 στην εβδομάδα μέχρι τις 6 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 47.170 στις 709.458.

Οι μέσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 725.000.

Πηγή: Capital