Χρ. Σταϊκούρας: 750 εκατ. ευρώ κοστίζει κάθε εβδομάδα το lockdown

0
1

Το συνολικό κόστος της πανδημίας για τον προϋπολογισμό εκτιμάται φέτος σε 11,6 δισ. ευρώ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 7,5 δισ., λόγω της επιμονής των αρνητικών επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει 750 εκατ. ευρώ και ότι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 16 Μαρτίου θα ανέλθει σε 1,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν στη στήριξη του εμπορίου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα στα 34 δισ. ευρώ και επαρκούν μέχρι να βγούμε από την κρίση, δήλωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.

Όμως, η σωστή διαχείριση, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα που έχει πλέον η Ελλάδα να δανείζεται από τις αγορές, αλλά και το πλαίσιο δημοσιονομικής χαλάρωσης που έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν οι κύριες δικλείδες ασφαλείας.

Και όλα αυτά, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει ενώ βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από το 2018 και δεν αποτελεί επενδυτική βαθμίδα.

Η συνετή δημοσιονομική πολιτική και η ανάκτηση της αξιοπιστίας αντισταθμίζουν τους βαθμούς δυσκολίας για επιτυχείς εξόδους στις αγορές. Για τον υπουργό Οικονομικών, επιπλέον μαξιλάρι για τους δημοσιονομικούς κραδασμούς αποτελεί το φως που διαφαίνεται για το τέλος της κρίσης από την πανδημία με την ταχύτατη εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το υπ. Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη του μόνο τις ανάγκες μέχρι τη λήξη της πανδημίας, αλλά και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας στη μετά covid εποχή.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν οι διεθνείς αγορές, παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων, λόγω ενίσχυσης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι κομβικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρώτον, παρατείνεται η δημοσιονομική ευελιξία και για το 2022. Αυτό επιτρέπει στην Ελλάδα μεγαλύτερη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Δεύτερον, προβλέπεται περαιτέρω ευελιξία μέχρι το 2023, με στόχο να επανέλθουν τα κράτη μέλη στη δημοσιονομική κατάσταση που ήταν το 2019.

Τρίτον, να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης, κάτι το οποίο υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση και πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Ecofin.

Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι αυτή είναι μόνο μία παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη από το υπ. Οικονομικών για τα σχέδια δράσης του. Υπάρχουν πολλοί αστάθμιτοι παράγοντες, είπε. Για τους λόγους αυτούς υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και έτοιμα εναλλακτικά σενάρια.

Πάντως, σε αυτή τη φάση, δεν υπάρχει πίεση στα διαθέσιμα της χώρας, διευκρίνισε και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει μέχρι το άνοιγμα της αγοράς στο προσεχές διάστημα λόγω βελτίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιασμού.