Υποσχέσεις χωρίς άμεσο αντίκρισμα για τις επιχειρήσεις οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» από το κράτος που φαίνεται να βιάζεται να ανακοινώσει μέτρα άμεσης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που δοκιμάζονται από την πανδημία, αλλά δεν δείχνει την ίδια σπουδή στην καταβολή των ποσών που το ίδιο ανακοινώνει ότι διαθέτει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Επιστρεπτέες Προκαταβολές προς τις επιχειρήσεις που… αισίως έχουν φθάσει τις επτά, αλλά καλά καλά δεν έχει εξοφληθεί η τέταρτη. Χιλιάδες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάρρευσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιμένουν τις όποιες ενισχύσεις για να αντιμετωπίσουν άμεσες και πιεστικές ανάγκες. Μια από τις κρίσιμες έχει αναδειχθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Μετά την αιφνίδια και "σιωπηρή" αλλαγή των κριτιρίων ένταξης και κυρίως της περιόδου αναφοράς για τον τζίρο του δ΄ τριμήνου του 2020 πολλοί από όσους κατάφεραν να ενταχθούν δεν έχουν δει ακόμη το… χρώμα του χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση χιλιάδες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή μετά την τέταρτη δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί και κυρίως δεν ξέρουν πότε θα αρχίσει η ροή του χρήματος. Κι αυτό το τελευταίο είναι το χειρότερο, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις δικές τους πληρωμές.

Χαρακτηριστική είναι η απόγνωση που μεταφέρει αναγνώστης του zougla.gr, κάνοντας έκκληση στο οικονομικό επιτελείο για επιτάχυνση των πληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω,οτι όπως η δική μου επιχείρηση,έτσι και παρα πολλές άλλες επιχειρήσεις που γνωρίζω, ΔΕΝ εχουμε ακομα εισπράξει την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή σε οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες αιτήσεις!! Πληρώνεται η 6ή,ανακοινώνεται η 7η και τόσες άλλες πληρωμές και δεν γνωρίζουν την εξόφληση της 5ης για εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Επικοινωνούμε καθημερινά με την ΑΑΔΕ και με το ΥΠΟΙΚ απο τις 28/01 και δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ να μας ενημερώσει για την ημερομηνία καταβολής.Έχουν καθυστερήσει τόσο τις πληρωμές κάποιων εκατοντάδων επιχειρησεων.

Οι αιτήσεις που γνωρίζω είναι οριστικοποιημένες και εγκεκριμένες και σε διαστάυρωση με υπαλλήλους της ΑΑΔΕ μας λενε οτι οι αιτήσεις είναι εγκεκριμένες απλά δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν.

Εμμέσως πλην σαφώς μας λένε οτι δεν εχουν διαθέσιμα χρήματα για την 5η.

Την μία μας λενε οτι είναι θέμα διαθεσιμων και την αλλη οτι είναι θεμα συστήματος!! Γνωρίζουν όλοι πλέον οτι ειναι χιλιάδες οι απλήρωτες επιχειρήσεις,μπορεί να το διαπιστώσει ο καθενας,απευθυνόμενος σε λογιστές!! ΟΛΟΙ οι λογιστές,πιστοποιούν οτι έχουν πάρα πολλές απλήρωτες εγκεκριμένες αιτήσεις 5ης επιστρεπτέας.
Κανένα μεσο δεν το εχει αναδείξει,κανένα μεσο δεν το εχει αναφερει»!