Bloomberg: Σχέδιο ΕΕ για έκδοση κοινού χρέους 1 τρισ. δολ. μέχρι και το 2026, ώστε τα ομόλογά της να ανταγωνίζονται εκείνα των ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει σύντομα το σχέδιό της για άντληση έως 1 τρισ. δολαρίων από τις αγορές σε ορίζοντα πενταετίας, στην προσπάθειά της να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας των 27 χωρών – μελών της από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Στόχος του μπλοκ είναι η πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπό το σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU) να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, με τη χρήση "βέλτιστης" πλατφόρμας για την πώληση ομολόγων και γραμματείων μέσω ενός τραπεζικών δικτύων έως τον Σεπτέμβριο,  σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg.

Περίπου το ένα τρίτο των 806 δισ. ευρώ (962 δισ. δολ.) θα είναι πράσινα ομόλογα, στο πλαίσιο όρων που θα ανακοινωθούν στις αρχές του καλοκαιριού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί να εκτελεί πράξεις χρηματοδότησης ύψους 150-200 δισ. ευρώ τον χρόνο για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2026»,  αναφέρεται στο έγγραφο. «Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει τους σχετικούς πόρους».

Το έγγραφο υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της ΕΕ να εισέλθει για πρώτη φορά ουσιωδώς ως ενιαία οντότητα στην αγορά ομολόγων, με μακροπρόθεσμο στόχο τα ομόλογά της να ανταγωνιστούν τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως "ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο", δίνοντας ώθηση στην ενοποίηση του μπλοκ, αλλά και της ευρωζώνης, που περιλαμβάνει τις 19 από τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα πωλούνται ανά τακτά διαστήματα, με ποικιλία ωρίμανσης από τα 3 έως τα 30 έτη, ενώ θα υπάρχουν και βραχυπρόθεσμα γραμμάτεια, σύμφωνα με το έγγραφο. Τα τελευταία θα χρησιμοποιούνται για ταχεία άντληση πόρων, ειδικά στην πρώτη φάση του προγράμματος.

Οι επενδυτές αναμένεται να αγκαλιάσουν τις εκδόσεις, εκτιμά το Bloomberg.

Το μπλοκ των 27 έχει ξεκινήσει ήδη τις εκδόσεις κοινών "κοινωνικών ομολόγων" για τη χρηματοδότηση του προγράμματος σωτηρίας θέσεων εργασίας ανά την ΕΕ εν μέσω πανδημίας ήδη από το 2020, με τη ζήτηση να σπάει κάθε ρεκόρ. 

Πλέον η Ένωση θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε έκδοση χρέους μέσω δημοπρασιών. Η νέα πλατφόρμα πώλησης χρέους θα αποτελέσει παροχή μεγάλης εθνικής κεντρικής τράπεζας χώρας-μέλους η οποία είναι "μεγάλος εκδότης ομολόγων", αναφέρεται τέλος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (NGEU) προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια προς τα κράτη – μέλη. Τα δάνεια θα έχουν ωρίμανση 30 ετών, με περίοδο χάριτος 10 ετών για την έξοδο από την κρίση.