Με βρετανικό μοντέλο και self tests ανοίγει η εστίαση

Μετρούν τις μέρες οι ιδιοκτήτες των καφέ προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, που κι αυτοί με τη σειρά τους ανυπομονούν να απολαύσουν ένα ρόφημα καθήμενοι σε ένα μαγαζί. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η καραντίνα στο σπίτι τους τελευταίους μήνες έχει επηρεάσει την ψυχολογία του κόσμου και η μόνη διέξοδος είναι η χαλάρωση των μέτρων. Η επαναλειτουργία των καφέ μόνο θετικά μπορεί να επηρεάσει τους πολίτες και αυτό φάνηκε χθες στη Βρετανία που λειτούργησαν οι εξωτερικοί χώροι των παμπ.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, δεν υπήρχε κανένα κενό τραπέζι ή καρέκλα σε αυτά, ενώ οι Βρετανοί που έσπευσαν να πιουν μια μπίρα με τους φίλους τους κατέληξαν να διασκεδάζουν όλο το βράδυ για να απολαύσουν την «ελευθερία» τους και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Χαμεγελαστοί, ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια, οι Βρετανοί, διασκέδασαν με την ψυχή τους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Βέβαια, σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο εμβολιασμός, καθώς έχουν ήδη εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 50 ετών και σύντομα ξεκινάει και για τις ηλικίες 40-49.

Στην Ελλάδα, ακόμα κι αν ανοίξουμε την εστίαση όπως η Βρετανία, τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό θα εξακολουθούν να είναι σε ισχύ και μετά το Πάσχα σε όλες τις δραστηριότητες. Μία ημερομηνία που βρίσκεται υπό συζήτηση, για το άνοιγμα της εστίασης είναι μετά το Πάσχα και πιθανότατα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή πριν από τις 14 Μαϊου. Το σενάριο αυτό είναι υπαρκτό και το επιβεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, καθώς θα γίνει με τη χρήση των self tests, αφού η σημασία τους φάνηκε από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου στις 12 Απριλίου.

Ακόμα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη συζήτηση για την πανδημία και την οικονομία στη Βουλή, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, κι εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Ίσως η εστίαση ανοίξει πριν τον τουρισμό»

Θετικός ως προς το άνοιγμα της εστίασης είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο ίδιος μίλησε για τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους ειδικά διαμορφωμένους και με σωστές αποστάσεις μεταξύ τους και με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Δεν αποκλείεται να κλείνουν μία συγκεκριμένη ώρα το βράδυ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί εκ των υστέρων.

Την ίδια εκτίμηση, για άνοιγμα της εστίασης μετά το Πάσχα, κατέθεσε και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Γ. Σταμπουλίδης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε πρόσφατες δηλώσεις. «Ο καιρός είναι σύμμαχός μας. Έχουμε κάνει και ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες» είχε πει ο κ. Πέτσας.

Στους δρόμους οι Βρετανοί μετά το άνοιγμα των παμπ

Χιλιάδες πολίτες πλημμύρισαν τις παμπ στη Βρετανία τέσσερις μήνες μετά από αυστηρό lockdown και περιορισμούς στη νυχτερινή διασκέδαση, μετά την επαναλειτουργία των εξωτερικών χώρων των παμπ και των εστιατορίων. Οι Λονδρέζοι αποφάσισαν να γιορτάσουν την ελευθερία τους με τρόπους που δεν παραπέμπουν σε εποχές πανδημίας.

Το αλκοόλ δεν θα μπορούσε να λείπει από τα γλέντια αυτά, ενώ σε κάποιους κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε από τις 17.00 μέχρι τις 23.00, ώστε να στηθούν αρκετά τραπεζάκια έξω από τα μαγαζιά, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.