ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έβαλε “στην πρίζα” 2 νέα έργα ισχύος 31MW

0
2

Νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 31MW ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανεβάζοντας την ισχύ του χαρτοφυλακίου των εν λειτουργία έργων της εταιρείας.

Ειδικότερα το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500MW μέχρι το τέλος του 2022.

Απώτερος στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να φτάσει την εγκατεστημένη ισχύ έργων 1,5GW εντός της προσεχούς τριετίας.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που ολοκληρώθηκαν, το πρώτο αφορά μέρος του cluster ισχύος 230MW στη Δ. Μακεδονία ισχύος 15MW ενώ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη 15MW.

Το σύνολο του συγκεκριμένου cluster έργων συνολικής ισχύος 230MW αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.

Εκτός από το μεγάλο φωτοβολταϊκό cluster και παρά τους περιορισμούς του Covid-19, ολοκληρώθηκαν επίσης 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 16MW σε Κεφαλονιά, Κρήτη και Λήμνο.

Πρόκειται για παλιά αιολικά πάρκα τα οποία και ανακαινίστηκαν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει ολοκληρώσει έργα ανακαίνισης (repowering) παλαιών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 20MW.

Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει υπό κατασκευή συνολικά 45MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών ενώ στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου βρίσκεται και το φωτοβολταϊκό ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη.

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν οι διαγωνισμοί για επιπλέον 65MW φωτοβολταϊκών που αναμένεται να εγκατασταθούν στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Στο στάδιο της προετοιμασίας των διαγωνισμών βρίσκονται επίσης 70MW αιολικών στη βόρεια Ελλάδα και 500MW φωτοβολταϊκών πάρκων στο ΛΚΔΜ.

Τέλος η εταιρεία αναπτύσσει φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 400MW που πλησιάζουν στο στάδιο της έναρξης κατασκευής.

Συνολικά σε περιοχές όπου λειτουργούσαν στο παρελθόν ορυχεία αναμένεται να εγκατασταθούν περί τα 2GW φωτοβολταϊκών, έργα για τα οποία έχουν εγκριθεί οι απαραίτητες άδειες και αποτελούν το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Παράλληλα η εταιρεία αναπτύσσει ακόμη 634MW έργων για τα οποία έχουν υποβληθεί νέες αιτήσεις. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και πλωτά φωτοβολταϊκά καθώς επίσης και έργα σε παλαιά λιγνιτωρυχεία.

Τέλος η εταιρεία στις αρχές του έτους διέθετε 1GW/3GWh αιτήσεις για έργα ενεργειακής αποθήκευσης. Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για έργα όλων των κατηγοριών και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά σε ισχύ τα 7GW.