Η Ιταλία αλλάζει ταχύτητα με επικεφαλής τον Nτράγκι

0
3

Του Francesco De Palo από τη Ρώμη

Η Ιταλία αλλάζει ταχύτητα με ρίσκο το οποίο έχει λάβει υπόψη του ο Ντράγκι. Τι σημαίνει όμως αν η «Bank of America» σας προσκαλέσει να επενδύσετε στην Ιταλία ; Την ίδια ώρα όπως  λέει ο διευθύνων σύμβουλός της Larry Fink , «ο Mario Draghi μπορεί να αναζωογονήσει την ιταλική υπερηφάνεια».

Μετά από μια 15ετή ύφεση και ένα δραματικά υψηλό δημόσιο χρέος, η Ιταλία μπορεί να κοιτάξει με μέτρια αισιοδοξία μέχρι το 2022. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί με την άφιξη του Mario Draghi στην κυβέρνηση, αλλά τουλάχιστον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές. Και επομένως υπάρχει η πιθανότητα να βγούμε από το τούνελ της οικονομικής κρίσης, καθώς και από αυτό της υγείονομικής.

Θα μπορούσε να ονομαστεί το θαύμα του Draghi αλλά υπάρχουν και ενθαρρυντικά στοιχεία. Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές που εφαρμόζονται βασίζονται στο όνομα του Draghi. O πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ εκμεταλλεύεται τις διεθνείς σχέσεις του για να προσπαθήσει να μετατρέψει την Ιταλία σε έναν σημαντικό ευρωπαϊκό παίκτη, σε μια εποχή που Μέρκελ τελειώνει και οι υποσχέσεις του Μακρόν δεν είναι τόσο σταθερές όπως στο παρελθόν.

Όσον αφορά στον αριθμό των εμβολίων, ο Draghi ήταν ο πρώτος που σήκωσε φωνή στην Ευρώπη, και στην περίπτωση της Λιβύης ήταν ο πρώτος που πήγε στην Τρίπολη στον υπεύθυνο πρωθυπουργό και μίλησε καθαρά εναντίον του Ερντογάν χωρίς φόβο. Στην Ευρώπη κανείς δεν έχει την ικανότητα να αντιταχθεί στον Draghi , επειδή είναι o «πρίγκιπας της εξουσίας».

Εσωτερικά, έχει προγραμματίσει να ανοίξει ξανά σταδιακά στην Ιταλία από τις 26 Απριλίου, ώστε να επιτρέψει ο κόσμος στα μπαρ και τα εστιατόρια να αρχίσουν να λειτουργούν με ασφάλεια, ενώ περιμένουν πτήσεις από το εξωτερικό, μια πραγματική πρόκληση για τον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης στο μοντέλο που εφάρμοσε η Ελλάδα με τα ελεύθερα νησιά, δείχνοντας επίσης κάποια διάθεση για να γίνει το ίδιο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει άλλα 40 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος για να αντιμετωπίσει το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, επιπλέον των 70 δισεκατομμυρίων. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αναμένεται επί του παρόντος να αυξηθεί κατά 4,5% το 2021 και κατά 4,8% το 2022, μετά από μείωση ρεκόρ 8,9% το προηγούμενο έτος, το χειρότερο στην ιστορία μετά τον πόλεμο.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε από την αρχή και ο Draghi μπαίνει μπροστά με την ικανότητά του.

Επιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης