Ηλιόπουλος: Αναγκαία η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους

0
3

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της πανδημίας, αλλά και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για "καψόνια της ΝΔ απέναντι στους εμπόρους" στις περιοχές που τελικά δεν άνοιξε η αγορά.

Σε συνέντευξή του ( Ionian TV)  υπενθύμισε ότι «την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός μας έλεγε ότι έχει σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς, ενώ μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας είχε ανατραπεί», και κατήγγειλε την «παντελή απουσία σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης, που κατασπατάλησε το χρόνο τον οποίο κέρδισε με αίσθημα συλλογικής ευθύνης η κοινωνία στην διάρκεια τη πρώτης καραντίνας».

«Να σας θυμίσω μόνο ότι ο κ. Μητσοτάκης πρώτη φορά έλεγε ότι νικήσαμε τον κορονοϊό στις 30 Απριλίου πέρυσι, και φέτος 4 Μαρτίου δήλωνε ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία της μάχης. Κι όμως, μετά από πέντε μήνες περιοριστικών μέτρων, από το Νοέμβρη, θρηνούμε πάνω από 7.900 συνανθρώπους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άμεσα μέτρα στήριξης

Ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε την ανάγκη να ληφθούν "άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή διαγραφή μέρους του χρέους τους που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας και ρύθμιση του υπολοίπου με ένα σχήμα 120 δόσεων -όπως αντίστοιχα έπραξε το 2018  ΣΥΡΙΖΑ". Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση «να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στους πληττόμενους κλάδους συνολικά, ώστε να μην οδηγηθούμε σε μαζικές απολύσεις, να μετατρέψει τις επιστρεπτέες προκαταβολές σε μη επιστρεπτέες ενισχύσεις».

Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη του «να καταργηθεί ο νέος πτωχευτικός νόμος, αφού αν εφαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες θα οδηγηθούμε σε μαζικά λουκέτα, και αυτό θα είναι τραγωδία για την κοινωνία και την οικονομία».

Ως προς το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, ο Ν. Ηλιόπουλος παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ:

«Σε σχέση με πέρυσι οι μόνιμοι εργαζόμενοι είναι 1.680 λιγότεροι και ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία μειωμένος κατά 600 εκατ. ευρώ». «Τα τρία βασικά υγειονομικά λάθη της ΝΔ είναι ότι δεν προέβη σε επιθετική πολιτική στα τεστ, δηλαδή σε μαζική δωρεάν συνταγογράφησή τους, και δεν έλαβε μέτρα για τους χώρους εργασίας και τα μέσα μεταφοράς».

Ερωτηθείς για το νέο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόνισε πως «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποτραπεί», καθώς «πρόκειται για ένα σχέδιο βγαλμένο από τις χειρότερες στιγμές της ελληνικής χρεοκοπίας». «Είναι κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό», είπε, υπενθυμίζοντας πως «την ίδια χρονιά που μειώθηκε ο κατώτατος μισθός, η Ελλάδα κατέγραψε τη χειρότερη ύφεση και ανεργία». "Το σχέδιο του κ. Χατζηδάκη προβλέπει απλήρωτα δεκάωρα για τους εργαζομένους, καταργεί το 8ωρο και διαλύει τη ζωή των εργαζομένων. Μειώνει τα εργατικά εισοδήματα, αφού οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται, και καταργεί μέσω της ατομικής σύμβασης κάθε δυνατότητα ουσιαστικής διαπραγμάτευσης για τους εργαζόμενους", υπογράμμισε.

Τέλος, τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα φέρει και το ζήτημα του κ. Φουρθιώτη στη Βουλή, ώστε να διαλευκανθεί και η υπόθεση της φύλαξής του από σχεδόν μισό αστυνομικό τμήμα, και το γιατί εκβιάζει την κυβέρνηση έχοντας κατηγορηθεί για απάτες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ". "Πρόκειται για θεσμικό ζήτημα», κατέληξε.