Ξεπέρασαν τα $10 δισ. οι απώλειες των τραπεζών που σχετίζονται με την κατάρρευση της Archegos

0
4

Οι απώλειες των παγκόσμιων τραπεζών που σχετίζονται με την κατάρρευση της Archegos Capital Management του Bill Hwang ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια αφού Nomura Holdings Inc. και UBS Group AG έκαναν λόγο για πλήγμα ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με την κατάρρευση της Archegos.

Η ιαπωνική τράπεζα κατέγραψε ζημίες περίπου 245,7 δισεκατομμυρίων γιεν ($2,3 δισ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, οδηγώντας την τράπεζα στις μεγαλύτερες τριμηνιαίες απώλειές της από το 2009, και αναμένοντας και άλλες απώλειες ύψους περίπου 62 δισεκατομμυρίων γιεν φέτος.

Η UBS Group AG, η οποία δεν είχε νωρίτερα αναφέρει κανένα αντίκτυπο από την κατάρρευση της Archegos, δήλωσε ότι αναμένει ένα δεύτερο πλήγμα ύψους περίπου 861 εκατομμυρίων δολαρίων έως το δεύτερο τρίμηνο.

Οι δύο τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που έχουν πληγεί περισσότερο από την Archegos, η οποία κατέρρευσε όταν η εταιρεία ανέπτυξε θέσεις με υψηλή μόχλευση σε μετοχές και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα margin calls.

Η Nomura είναι ο δεύτερος δανειστής με την μεγαλύτερη επίδραση μετά την Credit Suisse Group AG η οποία ανέφερε συνολικές απώλειες περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η UBS βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ακριβώς πίσω από τη Morgan Stanley, η οποία εξέπληξε επίσης τους επενδυτές και τους αναλυτές με απώλειες ύψους 911 εκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Deutsche Bank, η οποία θα ανακοινώσει κέρδη την Τετάρτη, η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc. ήταν μεταξύ αυτών που κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες τους.

Τόσο η Morgan Stanley όσο και η UBS αποφάσισαν ότι οι απώλειές τους δεν ήταν τόσο σημαντικές ώστε να πραγματοποιήσουν μια ανακοίνωση νωρίτερα της προγραμματισμένης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.

Η Goldman Sachs και η Wells Fargo κατάφεραν να αποφύγουν τις απώλειες. Οι ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. εξετάζουν πάντως αυστηρότερους ελέγχους και ρυθμίσεις μετά την υπόθεση με την Archegos.