Με αντίμετρα στον χρηματοοικονομικό κλάδο απειλεί η Γαλλία τη Βρετανία, εάν δεν σεβαστεί την αλιεία

0
3

Η Γαλλία απειλεί να μπλοκάρει πιθανό μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει στις βρετανικές εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου να ασκούν δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν το Λονδίνο δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το Brexit σχετικά με την αλιεία.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εκδώσει άδειες πρόσβασης στα ύδατά της αποκλειστικής οικονομικής του ζώνης για αλιεία, αυτή είναι η συμφωνία», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune στο δίκτυο BFM Business TV νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Εάν το Η.Β. δεν παράσχει την πρόσβαση που έχει υποσχεθεί στους αλιείς της Ε.Ε., ο Beaune ανέφερε ότι θα υπάρξουν αντίμετρα σε άλλους κλάδους, μεταξύ αυτών στις "χρηματοοικονομικές υπηρεσίες".

Όσο οι δεσμεύσεις στο πεδίο της αλιείας δεν τηρούνται, «δεν πρόκειται κι εμείς να δώσουμε τίποτε. Είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν», πρόσθεσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος έμεινε έξω από τη συμφωνία για την ολοκλήρωση του Brexit που συνήφθη μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών στις 24 Δεκεμβρίου 2020, γεγονός που σήμανε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι εταιρείες του κλάδου με έδρα τη Βρετανία δεν μπορούν να λειτουργούν στο έδαφος της Ε.Ε. όπως επί συμμετοχής του Η.Β. στο μπλοκ των 27 (πλέον) χωρών.

Τον Μάρτιο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μνημόνιο αλληλοκατανόησης για μια μελλοντική συμφωνία για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, δεν έχουν ωστόσο φτάσει σε αναγνώριση "ισοτιμίας" για την δραστηριοποίηση των εταιρειών του ενός στο έδαφος του άλλου.

Γάλλοι αλιείς διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι καθυστερεί τη χορήγηση αδειών για άσκηση δραστηριότητας στα ύδατα της βρετανικής ΑΟΖ και μπλόκαραν φορτηγά που μετέφεραν αλιευτικά προϊόντα από τη Βρετανία στην Ε.Ε. Η Βρετανία αρνείται ότι έχει θέσει εμπόδια και έκανε λόγο για "αδικαιολόγητες ενέργειες".

Τη Δευτέρα, η Γαλλία ενέκρινε πακέτο 100 εκατ. ευρώ προς ενίσχυση Γάλλων ψαράδων που πλήττονται από το Brexit, με την έγκριση της Κομισιόν.