Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα στη Fed

0
2

Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τους επενδυτές να κρατούν επιφυλακτική στάση εν αναμονή των αποφάσεων της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική αλλά και τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία της οικονομίας και τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed θα επισημάνει εκ νέου τη δέσμευσή της στην τρέχουσα νομισματική πολιτική, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της σήμερα, ενώ περιμένουν με ενδιαφέρον και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου τους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέχεια.

Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, επαναλαμβάνοντας ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές αναμένεται να είναι προσωρινές.

Το κλίμα στην αγορά βαρύνει εν τω μεταξύ η νέα άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσεις στο 1,6423%, διευρύνοντας τη χθεσινή άνοδό του, που ήταν η εντονότερη τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Οι επενδυτές προσπαθούν επίσης να αφομοιώσουν τα τελευταία μεικτά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ αναμένουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης σήμερα τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Apple, Facebook και PayPal, καθώς επίσης και των Qualcomm και eBay.

Από τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων ξεχωρίζουν αυτές της Boeing, η οποία ανακοίνωσε ζημιές που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen που επίσης ανακοίνωσε κέρδη πρώτου τριμήνου κατώτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Αμφότερες οι μετοχές να αποτελούν "βαρίδια” για τον Dow Jones σήμερα.

Στον αντίποδα η Microsoft ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, με ορισμένους αναλυτές ωστόσο να εμφανίζονται απογοητευμένη.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 139,51 μονάδες ή 0,41% στις 33.845,42 μονάδες. Αντίθετα, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,22% στις 4.195,89 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται οριακά κατά 0,08% στις 14.101,46 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Μάρτιο για τρίτο διαδοχικό μήνα και ανήλθε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, αλλά η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αμερικανική οικονομία που ανακάμπτει ταχύτερα από άλλες χώρες.

Το εμπορικό χάσμα αγαθών αυξήθηκε κατά 4% στα 90,6 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 6,8% φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 232,6 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.

Οι εξαγωγές των ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν κατά 8,7% στα 142,1 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές έχουν ανακάμψει πιο αργά από τις εισαγωγές, επειδή οι οικονομίες άλλων χωρών δεν επανέρχονται από το σοκ της υγειονομικής κρίσης τόσο γρήγορα όσο οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα η ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα να είναι πιο ήπια.