Μικτή εικόνα στη Wall μετά την αναστολή των εμβολιασμών με Johnson & Johnson

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη μετά την απόφαση των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο μονής δόσης της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 λόγω σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης.

Η είδηση ήρθε ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι σε περιοχές των ΗΠΑ και ενώ οι ειδικοί ήλπιζαν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί η διάθεση του συγκεκριμένου εμβολίου που είναι πιο εύκολο να διανεμηθεί καθώς δεν χρειάζεται να αποθηκεύεται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και το Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) ζήτησαν την άμεση αναστολή των εμβολιασμών μετά από έξι περιστατικά με σπάνιες μορφές θρομβώσεων.

Μέχρι σήμερα, περίπου 7 εκατ. Αμερικανοί έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ περίπου 9 εκατ. εμβόλια έχουν παραδοθεί στις αμερικανικές πολιτείες. Η αναστολή έρχεται ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να αντιμετωπίζουν μια νέα αύξηση των μολύνσεων κορονοϊού, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Johns Hopkins University να δείχνουν περίπου 70.000 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στο ταμπλό ο Dow Jones χάνει 152,50 μονάδες ή -0,45% στις 33.596,61 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 2,53 μονάδες ή 0,06% στις 4.127,99 μονάδες, ενώ ο Nasdaq προσθέτει 106,62 μονάδες ή 0,77% στις 13.955,75 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οκτώ κινούνται με θετικό πρόσημο και 22 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Salesforce.com με κέρδη 4,04 δολ. ή σε ποσοστό 1,77% στα 232,80 δολ. και ακολούθησαν η Apple στα 133,19 δολ. με άνοδο 1,49% και η Microsoft με κέρδη 1,16% στα 258,87 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι IBM (-2,45%), Johnson & Johnson (-2,23%) και Goldman Sachs Group (-2,15%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή σκαρφάλωσαν τον Μάρτιο το περισσότερο από το 2012, ενισχύοντας τον προβληματισμό για τον κίνδυνο έξαρσης του πληθωρισμού καθώς η οικονομία θα συνεχίζει να ανοίγει και η ζήτηση θα ενισχύεται.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,6% από τον προηγούμενο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για άνοδο 0,5%.

Χωρίς να περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3%, το περισσότερο τους τελευταίους επτά μήνες.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης σημείωσε άλμα 2,6%, ενώ χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε 1,6%, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πάντως αναφερθεί στο ενδεχόμενο ενός άλματος των τιμών, επισημαίνοντας ότι περιμένουν το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, κάτι που δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of St. Louis, James Bullard δήλωσε σήμερα ότι αν και είναι ακόμα νωρίς για να συζητηθεί η απόσυρση των μέτρων τόνωσης της κεντρικής τράπεζας, ο εμβολιασμός του 75% με 80% του πληθυσμού ενδεχομένως να σημάνει ότι φτάνει η ώρα να περιοριστούν οι αγορές ομολόγων από την Fed.

«Όταν φτάσουμε το 75% στους εμβολιασμούς, το 80% και το CDC ξεκινήσει να δίνει το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι έχουμε θέσει υπό έλεγχο [την πανδημία] και ξεκινήσει η άρση των μέτρων, τότε νομίζω η εμπιστοσύνη στην οικονομία θα ενισχυθεί», ανέφερε ο Bullard σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg TV.