Μπέρνι Μάντοφ: Εξαπάτησε χιλιάδες επενδυτές, καταχράστηκε περίπου $65 δισ.

0
4

 Του Nicholas Reimann

Θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως που υπέστησαν ζημιές 65 δισ. δολαρίων είναι μεταξύ των πολλών θυμάτων του Μπέρνι Μάντοφ, του ανθρώπου που πραγματοποίησε την μεγαλύτερη επενδυτική απάτη στην ιστορία των ΗΠΑ και πέθανε σε ηλικία 82 ετών την Τετάρτη.

Ο Mάντοφ που ομολόγησε την ενοχή του για 11 κακουργήματα το 2009, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 150 ετών σε ομοσπονδιακή φυλακή.  Έπασχε από μια νόσο στα νεφρά και είχε κάνει αίτηση για πρόωρη απελευθέρωση υποστηρίζοντας πως είχε λιγότερο από 18 μήνες ζωής, ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Το εύρος των εγκλημάτων του συγκλόνισε και και εξόργισε το αμερικανικό κοινό κατά την μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της χώρας μετά την Μεγάλη Ύφεση. Οι διάσημοι που είχαν επενδύσει στο hedge fund του Mάντοφ- όπως Steven Spielberg, Kevin Bacon και John Malkovich – έδωσαν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση.

Ο Mάντοφ ισχυρίζεται ότι ξεκίνησε τις απάτες τη δεκαετία του 1990, λέγοντας ότι ήταν η τελευταία φορά που διαπραγματεύτηκε ενεργά, και όλες οι αποδόσεις που ανέφερε ήταν έως τότε.

Οι εισαγγελείς ωστόσο υποστηρίζουν πως η απάτη ξεκίνησε πολύ νωρίτερα τη δεκαετία του 1970. Σε κάθε περίπτωση, η απάτη του Madoff παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη μέχρι την οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Αρκετά μέλη της οικογένειας του Μάντοφ συμμετείχαν στο hedge fund του, αν και ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν πως ήταν μέρος της λεγομενης επενδυτικής απάτης "Ponzi".

Οι δύο γιοι του – ο Μάρκος και ο Άντριου Μάντοφ – βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον πατέρα τους στις 10 Δεκεμβρίου  του 2008, καθώς σχεδίαζαν να δώσουν μπόνους στους υπαλλήλους πριν από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Τότε ο πατέρας τους παραδέχτηκε ότι η επιχείρησή του βασίστηκε σε ένα ψέμα γεγονός που οδήγησε στην κατακόρυφη πτώση της στις αγορές.

Τα αδέρφια πήγαν στην αστυνομία και ο πατέρας συνελήφθη την επόμενη μέρα. Ο Μάρκος Μάντοφ κρεμάστηκε στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν στις 11 Δεκεμβρίου 2010 – δύο χρόνια μετά τη σύλληψη του πατέρα του.

Ο Άντριου Μάντοφ πέθανε από λέμφωμα το 2014. Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον πατέρα του για την επιστροφή του καρκίνου του καθώς όπως υποστήριζε οφειλόταν στο άγχος που προκλήθηκε από τα εγκλήματα του πατέρα του.

Στις 38.000 ανέρχονται τα άτομα που έπεσαν θύματα του Μάντοφ. Kατά τη διάρκεια της καταδίκης του Μάντοφ το 2009 ο δικαστής Ντένι Τζιν δήλωσε πως καμία άλλη υπόθεση δεν συγκρίνεται όσον αφορά το εύρος, τη διάρκεια, το μέγεθος της απάτης και το βαθμό της προδοσίας με την υπόθεση Μάντοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο Μάντοφ στη φυλακή ανέπτυξε μια στενή φιλιά με τον Καρμάιν Πέρσικο τον επικεφαλής της Οικογένειας Κολόμπο, μιας από τις μεγαλύτερες φαμίλιες του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης. Ο Καρμάιν πέθανε το 2019.