Οικονόμου: Έγκαιρα και δίκαια οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες

Έγκαιρα, αποτελεσματικά και δίκαια θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τη χειμερινή κακοκαιρία, διευκρίνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απάντησε σήμερα στη Βουλή, σε ερώτηση για τις πληγείσες καλλιέργειες, αλλά και το εισόδημα των αγροτών που συρρικνώθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Οι αποζημιώσεις θα δοθούν μόλις εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής. «Από την πρώτη στιγμή που αρχίσαμε να βιώνουμε τις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, στο ΥΠΑΑΤ δεσμευτήκαμε πως θα σταθούμε στο πλευρό όσων πλήττονται.

Με μακροπρόθεσμο σχέδιο αλλά και άμεσες παρεμβάσεις» είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Ο σχεδιασμός είναι μέσα στον Μάιο 2021 να έχουν ολοκληρωθεί οι συγγραφές των πινάκων ζημιάς, και στην συνέχεια να γίνει η κοινοποίηση τους.

Στόχος είναι, ουσιαστικά, σε διάστημα 5 μηνών, περίπου, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, όταν σε αντίθεση στο παρελθόν οι αποζημιώσεις δίνονταν τμηματικά και ολοκληρώνονταν στα τέλη του επόμενου έτους από την ζημιά».

Αναφορικά με τον παγετό που έπληξε τον Ιανουάριο την ευρύτερη περιοχή της 'Αρτας, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε: «Καταβάλλεται μια προσπάθεια μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για την αντιμετώπιση καταστροφών, να αποζημιωθούν και αυτοί οι παραγωγοί από το συγκεκριμένο εργαλείο σε χρόνο και επίπεδο ανάλογο με αυτό που θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ για ό,τι εμπίπτει στον κανονισμό του».