Πάνω από €1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο της Eurobank

0
3

Με επιτυχία στέφθηκε η έκδοση του senior preferred τίτλου της Eurobank, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,125% από το αρχικό 2,375%, ενώ η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή καθώς το πόσο των 500 εκατ. ευρώ που ζητούσε η τράπεζα υπερκαλύφθηκε στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. Συνολικά οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,25 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι πάνω από δύο φορές την έκδοση.

Το θετικό μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί αυτό το διάστημα, μετά την αναβάθμιση-έκπληξη της Ελλάδας από την S&P και την επιτυχή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο και έσπευσε να κεφαλαιοποιήσει η συστημική τράπεζα, διαμόρφωσαν άκρως ευνοϊκές συνθήκες για άλλη μία επιτυχημένη έκδοση ελληνικού τίτλου.

Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι πέντε διεθνείς τράπεζες Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και UBS Investment Bank, ενώ ο τίτλος έχει διάρκεια έξι ετών και με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των πέντε ετών, θα είναι δηλαδή τύπου 6NC5.

Μέσω της έκδοσης, σύμφωνα και με τη σχετική παρουσίαση που έγινε στους θεσμικούς επενδυτές κατά το προηγούμενο διήμερο, η Eurobank στοχεύει να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά της σχέδια καθώς και τη θέση ρευστότητάς της μέσω δανεισμού με χαμηλό κόστος.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, η τράπεζα θέλει να δημιουργήσει δευτερογενή καμπύλη από την οποία θα μπορέσουν να επωφεληθούν ακόλουθες εκδόσεις της συστημικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της τράπεζας οι εκδόσεις στο τρέχον έτος θα διαμορφωθούν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ίδιο επίπεδο θα κινηθούν οι εκδόσεις του 2022. Το 6ετές senior preferred ομόλογο αποτελεί συνεπώς την πρώτη έξοδο της Eurobank στις αγορές για αυτό το έτος, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2020 που έγινε στους επενδυτές τον προηγούμενο μήνα, η διοίκηση ανέφερε πως έχει δυνατότητα άντλησης 800 εκατ. ευρώ με τη μορφή Tier Ι (ΑΤ1) τίτλων καθώς και επιπλέον 200 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης Tier ΙΙ.

Οι νέοι τίτλοι της Eurobank αναμένεται να έχουν βαθμολογία Caa1 από τη Moody's, B από την S&P και CCC από την Fitch, ενώ είναι πλήρως επιλέξιμοι για το MREL. Σημειώνεται πως οι εκδόσεις ομολόγων για την ενίσχυση των κεφαλαίων και της ρευστότητας των συστημικών τραπεζών δρομολογούνται ενόψει της υποχρέωσης που έχουν επιβάλει οι εποπτικές αρχές στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του MREL.