Πρόστιμο 480 εκατ. στην ABN Amro για ξέπλυμα χρήματος – Παραιτήθηκε ο CEO της Danske Bank

0
3

Το ποσό των 480 εκατ. ευρώ θα πληρώσει η ABN Amro Bank αφού δέχτηκε την προσφορά διακανονισμού από τις ολλανδικές εισαγγελικές αρχές, αναφορικά με την έρευνα για το ξέπλυμα χρήματος.

Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 300 εκατ. ευρώ πρόστιμο και 180 εκατ. ευρώ για εξόφληση.

Αυτό θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2021, πρόσθεσε.

Η διευθέτηση συνδέεται με την έρευνα των εισαγγελικών αρχών που διεξήχθη στο διάστημα 2014-2020, τόνισε η ΑΒΝ Amro.

Η τράπεζα τόνισε πως συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές κατά τη διάρκεια της έρευνας, η οποία εντόπισε σοβαρές ελλείψεις στη διαδικασία καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος στην Ολλανδία, και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πελάτες μπόρεσαν να κάνουν κατάχρηση λογαριασμών της ABN Amro.

Η έρευνα αυτή επηρέασε και άλλες τράπεζες, με την Danske Bank να ανακοινώνει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Chris Vogelzang έχει παραιτηθεί καθώς οι ολλανδικές αρχές τον συμπεριέλαβαν στους υπόπτους για την έρευνα που διεξήγαγαν για πιθανές παραβιάσεις των κανονισμών για ξέπλυμα χρήματος στην ABN Amro.

Το πρώην στέλεχος της ABN Amro, ο Vogelzang, εντάχθηκε στο δυναμικό της Danske Bank τον Μάιο του 2019 και εξέφρασε την έκπληξη του για την απόφασση των ολλανδικών αρχών, δηλώνοντας πως διαχειρίστηκε τις ευθύνες του με ακεραιότητα και αφοσίωση.

Κατείχε διάφορες θέσεις στην ABN Amro μεταξύ 2000-2017, μεταξύ των οποίων και μέλος του δ.σ. και επικεφαλής των παγκόσμιων δραστηριοτήτων λιανικής και private banking.

«Το status μου ως ύποπτος, δεν σημαίνει ότι θα μου απαγγελθούν κατηγορίες», τόνισε.