ΡΑΕ: Έρχεται ραγδαία πτώση στις νέες τιμές των ΑΠΕ

0
4

Την προσδοκία ότι οι τιμές των νέων ΑΠΕ που θα δημοπρατηθούν στον επόμενο διαγωνισμό στις 24 Μαΐου θα κινηθούν πτωτικά εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Δαγούμας. Όπως είπε, η ΡΑΕ παρακολουθεί τους διεθνείς διαγωνισμούς, η Ελλάδα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αγορές όπως η Πορτογαλία και αναμένεται οι τιμές να πέσουν πάρα πολύ.

Ο κ. Δαγούμας σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το επίπεδο ανταγωνισμού στη λιανική αγορά του ρεύματος, τονίζοντας ότι τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών εμφανίζονται εξαιρετικά πιεσμένα.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, μάλιστα, ο επικεφαλής της ΡΑΕ ανακοίνωσε ότι εκτός από το εργαλείο σύγκρισης των τιμών, σύντομα θα βγει στον αέρα ένα ακόμη αυτοματοποιημένο εργαλείο, το εργαλείο αυτοματοποιημένων παραπόνων μέσω του οποίου οι παρατηρήσεις των καταναλωτών θα αποστέλλονται κατευθείαν στους παρόχους και στη συνέχεια θα παρακολουθείται η ανταπόκριση των εταιρειών προκειμένου να ενισχυθεί η ρυθμιστική εποπτεία και οι παρεμβάσεις της ΡΑΕ στην αγορά.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΡΑΕ με βάση τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία του  target model ανέφερε ότι η ελληνική αγορά έχει συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές τιμές και για κάποιους μήνες κινήθηκε ακόμη και κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ και κοντά στις γειτονικές χώρες. Παραδέχθηκε ότι υπάρχει περιορισμένη ρευστότητα στην ενδοημερήσια αγορά και υπάρχει συνεργασία με τους διαχειριστές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο να προσδιοριστεί σύντομα η συμμετοχή και άλλων συντελεστών όπως η ζήτηση, η αποθήκευση, οι ΑΠΕ, οι ΦΟΣΕ και οι έμποροι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα.

Σε ό,τι αφορά τους διαχειριστές η ΡΑΕ μελετά τον εκσυγχρονισμό των χρεώσεων χρήσης συστήματος, οι οποίες θα βασίζονται στην ισχύ και όχι στην ενέργεια κατά το πρότυπο των όσων ισχύουν σε προηγμένες ενεργειακές αγορές. Οι αλλαγές δεν αναμένεται να έχουν επίπτωση στο τελικό κόστος για τον καταναλωτή.

Τέλος ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αυτοματοποίηση των λειτουργιών και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών της ΡΑΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ τόνισε ότι απαιτείται ενδυνάμωση του Ρυθμιστή καθώς παρατηρείται κύμα αποχωρήσεων στελεχών. Ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ανέφερε το παράδειγμα αρκετών ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών που έχουν υπό την εποπτεία τους εκτός από την ενέργεια θέματα ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας.

Με πληροφορίες Capital