Στο ΓΕΜΗ και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα

0
2

Η θέσπιση της υποχρέωσης και των φυσικών προσώπων που ασκούν οικονομική δραστηριότητα να εγγραφούν στο ΓΕΜΗ, ώστε να καταστεί δυνατή η σύσταση του Εθνικού Μητρώου οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται από τη σχετική αιτιολογική έκθεση του άρθρου 49 του νέου νομοσχεδίου, το ΓΕΜΗ καθίσταται το εθνικό μητρώο οικονομικής δραστηριότητας. Μέσω της δυνατότητας εξαγωγής στατιστικών στοιχείων από τη βάση δεδομένων για το σύνολο της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας, το ΓΕΜΗ εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό εργαλείο άσκησης οικονομικής, εμπορικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Η αρχική εγγραφή και η λήψη αριθμού ΓΕΜΗ από τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα θα γίνεται αυτοματοποιημένα και ατελώς, όπως και οποιαδήποτε μεταβολή τους, για την οποία το ΓΕΜΗ θα ενημερώνεται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης με το taxis. Εξαίρεση θα αποτελεί η επιλογή επωνυμίας ή διακριτικού τίτλου για την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλουν στο ΓΕΜΗ τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη.

Επίσης προβλέπονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις καταχώρισης στοιχείων των υποκαταστημάτων πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος μέλος και των υποκαταστημάτων πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων που έχουν την έδρα τους σε τρίτη χώρα.