Συνεχίζει να ανακάμπτει η ρωσική οικονομία

0
3

Η ρωσική οικονομία συνέχισε να ανακάμπτει από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία στο δ΄ τρίμηνο του 2020, χαλαρώνοντας τη συρρίκνωση, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να μην επιβάλει δεύτερο εθνικό lockdown.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση 2,2%.

Η συρρίκνωση για το σύνολο της χρήσης αναθεωρήθηκε στο 3% από το 3,1%.

Η οικονομία του μεγαλύτερου εξαγωγού ενέργειας παγκοσμίως, συρρικνώθηκε λιγότερο από τους ομολόγους της το 2020, καθώς η Ρωσία επέβαλε λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς μετά από το αρχικό lockdown.

Ο τομέας υπηρεσιών είναι επίσης σχετικά μικρός ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός, που προκάλεσε η άνοδος των τιμών τροφίμων παγκοσμίως και η υποχώρηση του ρουβλίου, επιταχύνθηκε περαιτέρω εν μέσω ανάκαμψης της κατανάλωσης, οδηγώντας την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από το 2018, ενώ είναι πιθανές και περαιτέρω αυξήσεις.

Η κυβέρνηση θα μειώσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2021 από το 3,3%, μετά από τα στοιχεία για μικρότερη συρρίκνωση εφέτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Maxim Reshetnikov.