Τι ισχύει για τα ενοίκια του Μαΐου

0
2

Συνεχίζεται και για τον μήνα Μάιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα.

Πλέον η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, της εστίασης του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο για τον μήνα Μάιο, ενώ παύει να ισχύει η έκπτωση 40% για τους πληττόμενους ΚΑΔ. Δηλαδή, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν στο ακέραιο το μίσθωμα που είχαν αρχικά συmφωνήσει με τους ενοικιαστές.

Η έκπτωση 40% θα συνεχίσει να ισχύει για τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να είναι υπό το καθεστώς της αναστολής εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή  το σπίτι που ενοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν όπως και τους προηγούμενους μήνες στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Σημειώνεται ότι χθες άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή έως τις 14 Μαΐου 2021 των δηλώσεων COVID για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου για τα οποία οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν προκαταβολικά την περασμένη εβδομάδα.

Εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης με τους τους ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου 2021 αλλά και η καταβολή αποζημιώσεων και συμψηφισμών για όσους υπέβαλαν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις Covid για το διάστημα Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020.

Στο μεταξύ η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από το οικονομικό επιτελείο να δώσει λύσεις σε ζητήματα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην γνωρίζουν τι θα γίνει το επόμενο διάστημα αλλά να λαμβάνουν παρατύπως μειωμένο ενοίκιο. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες :

 *Δεν έχει εκδοθεί και δημοσιευτεί η απόφαση με τους ΚΑΔ μειώσεως ενοικίων κλειστών και πληττόμενων Απριλίου 2021, και συνεπώς δεν είναι σαφές τι τελικά θα ισχύσει για τις μειώσεις του μηνός αυτού.

* Ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συνεχιστεί η μείωση ενοικίων και τον Μάιο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως διευκρίνιση για το ποιες κατηγορίες μισθώσεων (επαγγελματικές ή και κατοικιών/φοιτητικών) και σε ποια ποσοστά θα ανέρχεται η μείωση που ανακοινώθηκε. Συνεπώς την 1η Μαΐου, ημέρα έναρξης καταβολής των μισθωμάτων, ουδείς ενοικιαστής θα γνωρίζει τι θα πρέπει να καταβάλει, και ουδείς ιδιοκτήτης θα γνωρίζει τι θα πρέπει να εισπράξει.

*Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει, να τερματιστούν οι μειώσεις ενοικίων, ή, εφόσον συνεχιστούν μετά την 30.4.2021, όπως ανακοινώθηκε, αυτό να γίνει με φορολογητέα αποζημίωση των ιδιοκτητών στο 100% του ποσού της μείωσης!

*Δεν ανακοινώθηκε πότε θα ολοκληρωθούν οι εκκρεμούσες διορθώσεις, πληρωμές και συμψηφισμοί αποζημιώσεων των εκμισθωτών, ακόμη και με δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.

* Δεν έχει ανακοινωθεί η λύση που θα δοθεί στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις που μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για συμβατική ή και απαγορευμένη υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή), με αποτέλεσμα  αποζημίωση να δικαιούνται μόνον οι υπεκμισθωτές, πολλοί από τους οποίους περικόπτουν παράνομα το μίσθωμα προς τους ιδιοκτήτες.