Τι πραγματικά έγινε στον διαγωνισμό για τα self tests

Μεγάλο μέρος των εξελίξεων όσον αφορά την υγειονομική κρίση περιστρέφεται γύρω από τα self tests που θα διατεθούν δωρεάν στους πολίτες για την καλύτερη και οπωσδήποτε ευρύτερη ανίχνευση των διαστάσεων της πανδημίας. Ιδαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η διαδικασία προμήθειας των self tests από το ελληνικό κράτος. Οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού που διενεργήθηκε, ο αποκλεισμός εταιρειών και "ακτινοσκόπηση" από το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν ετούτες τις ώρες την σημασία τους.

H κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι στις αρχές Απριλίου θα υπήρχαν 10 εκατ. self tests στα φαρμακεία της χώρας, έτοιμα προς διάθεση στους πολίτες. Τελικά μετά κόπων και βασάνων από την Παρασκευή 9 Απριλίου θα αρχίσει η διάθεση μόλις 1 εκατ. αυτοδιαγνωστικών τεστ. Πίσω από την κυβερνητική αστοχία κρύβεται όχι μόνο ο ερασιτεχνικός χειρισμός αλλά και ένα πλούσιο επιχειρηματικό παρασκήνιο σε έναν ακόμα διαγωνισμό (έπειτα από αυτούς του ΙΦΕΤ και του ΕΟΔΥ) προμήθειας προϊόντων ανίχνευσης αντιγόνων για τον Covid-19.

Tριάντα μία εταιρείες υπέβαλαν προσφορές στον fast-track ανοιχτό, μειοδοτικό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια 10 εκατ. self tests, αλλά μειοδότες ανακυρήχθηκαν οι πέντε από αυτές.

Οι τιμές προσφορών κυμαίνονταν από 2,29 ευρώ μέχρι 4 ευρώ ανά τεμάχιο. Από τις παραπάνω εταιρείες μόνο η Roche είναι παραγωγός και έχει το δικό της τεστ, ενώ όλες οι άλλες είναι απλώς διανομείς.

Σημειώνεται πως, εκτός από τη Roche, οι τέσσερις ανάδοχοι του τελευταίου διαγωνισμού είχαν κατέβει και στους προηγούμενους διαγωνισμούς, καταθέτοντας κλιμακωτές προσφορές ως προς τις τιμές, για το ίδιο προϊόν, που όμως τις προηγούμενες φορές ήταν το κινέζικο «WondFo».

Oι πέντε εταιρίες που  θα προμηθεύσουν  τα self test είναι οι εξής :

Swiss Med, Ξενοφών Γερμανός,  Roche, Anats και MARVIFARM.

Η Swiss Med θα  διαθέσει τρία εκατ. τεστ έναντι ποσού 10 εκατ. ευρώ. Η Ξενοφών Γερμανός,  θα  διαθέσει 2,5 εκατ. τεστ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ, η Roche 1,9 εκατ. τεστ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ, η Anats ένα εκατ. τεστ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ και η MARVIFARM ακόμη ένα εκατ. τεστ, έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Η πιο ακριβή ήταν  της Roche τιμή μονάδος 4,00 ευρώ , οι υπόλοιπες έδωσαν τιμές   απο  2,49 έως 3,20.

 

Οι προσφορές αξιολογήθηκαν από ειδική τριμελή επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί:

-    Πανοπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής
-    Γεωργία Γκιούλα, Αναπλωρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας ΑΠΘ ως Μέλος της Επιτροπής
-    Απόστολος Μπελούκας, Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας & Ιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ως Μέλος/Γραμματέας της Επιτροπής

Μεταξύ αυτών που αποκλείστηκαν σε προηγούμενη φάση του διαγωνισμού είναι και το τεστ της Siemens, καθώς το κιτ της γερμανικής εταιρείας δεν πληροί μία βασική προϋπόθεση για τη διανομή του από τα φαρμακεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι εταιρείες ANATS, MARVIFARM και SWISSMED σε προηγούμενο διαγωνισμό για λογαριασμό του ΕΟΔΥ, είχαν προσφέρει τεστ του ίδιου κινεζικού οίκου (WONDFO). Μάλιστα, έχουν γίνει δικαστικές προσφυγές από άλλες εταιρείες, αλλά κανείς δεν ξέρει αν πρόκειται για εμπορικό πόλεμο ή πραγματικό πρόβλημα αξιοπιστίας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Roche, που μαζί με την Siemens και την Abbott, είναι οι μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως, δήλωσε ότι μπορεί να παραδώσει μόνο 1,9 εκατ. τεμάχια μέσα σε 7 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης και εάν χρειαστούν περισσότερα η παράδοση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Για ακατάλληλα τεστ για τον κορονοϊό κάνει λόγο το ΜέΡΑ25

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «για άλλη μια φορά κατάφερε να ξεπεράσει τον “άριστο” εαυτό της», γιατί «τα τεστ που έφτασαν στα φαρμακεία θυμίζουν τις μάσκες που είχαν φτάσει στα σχολεία, όντας πλήρως δηλαδή ακατάλληλα κι αυτά».

«Φανταστείτε τι έχουμε να δούμε όταν έρθουν και τα tablet της κας Κεραμέως», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.