Την ανάγκη δημιουργίας ειδικού προγράμματος ρευστότητας στο εμπόριο τόνισαν οι ΕΣΕΕ, ΕΣΑ, ΕΣΠ και ΕΣΘ

0
3

Την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης ενός προγράμματος στήριξης της ρευστότητας των εμπορικών επιχειρήσεων τόνισαν σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρος Καπράλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης.

Όπως τονίστηκε υπάρχει μια δυσανάλογη – ως προς το βάρος που έχει στην εθνική οικονομία – μέριμνα για το εμπόριο σε σχέση με άλλους τομείς που όπως ειπώθηκε αυτήν την ώρα της επανεκκίνησης τυγχάνουν προγραμμάτων ειδικής στήριξης της πολιτείας.

«Πρέπει να προσεχθεί το εμπόριο. Υπήρχαν τα οριζόντια μέτρα, που είναι σωστά, αλλά μας ξεχνούν στα ειδικά μέτρα. 'Αλλοι κλάδοι παίρνουν περισσότερα σε σχέση με το αποτύπωμά τους στην οικονομία. Το εμπόριο αντιστοιχεί σε πολλαπλάσιο τζίρο από αυτόν πχ του τουρισμού. Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το εμπόριο αντιπροσωπεύει ποσό πάνω από 100 δισ.ευρώ. Ο τουρισμός είναι στα 13 δισ., οι μεταφορές στα 16 δισ. ευρώ με βάση την ΕΛΣΤΑΤ για τα στοιχεία του 2019» τόνισε ο κ. Καρανίκας.

Μάλιστα ενδεικτικά ανέφερε ότι «στο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας της Περιφέρειας Κρήτης το 74% πήγε στην εστίαση και στα καταλύματα. Το εμπόριο έλαβε μόλις το 6% των πόρων» καθώς η περίοδος αναφοράς έδωσε στοιχεία που λειτούργησαν ως «κόφτες». «Φτάσαμε στο σημείο το εμπόριο να έχει το μεγαλύτερο τζίρο και να είναι έξω από ένα ειδικό στοχευμένο μέτρο» υπογράμμισε ο κ. Καρανίκας που έθεσε και πάλι τα αιτήματα για προγράμματα κεφαλαίων κίνησης και στήριξης μικρών επιχειρήσεων που έχει στείλει στο οικονομικό επιτελείο το τελευταίο διάστημα η ΕΣΕΕ.

«Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε για την εξαίρεση του εμπορίου από στοχευμένα μέτρα. Από την ΑΑΔΕ τα στοιχεία δείχνουν ότι πχ ο κύκλος εργασιών είναι -46% στον κλάδο ρολογιών και κοσμημάτων, -39% στα καλλυντικά. Αυτοί δεν παίρνουν ενίσχυση και παίρνουν άλλοι κλάδοι όπου ψάχνουμε απώλειες στον τζίρο πάνω από 30%. Να γίνουν στοχευμένα προγράμματα για την ελληνική οικονομία.

Το δίκιο είναι στην πλευρά των κλάδων μας και το απαιτούμε» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και έκανε λόγο για την ανάγκη κεφαλαίων κίνησης. «Αν βοηθήσει το καλοκαίρι και οι εμβολιασμοί συν τη συνδρομή της πολιτείας εκεί που υπάρχει πραγματικό πλήγμα, μπορούμε να δούμε τα πράγματα αισιόδοξα. Ο αναιμικός τζίρος και η μη ύπαρξη στοχευμένων μέτρων δε μας κάνουν να έχουμε αισιοδοξία.

Με ένα στοχευμένο πρόγραμμα θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα και αν έλθει ο τζίρος να προχωρήσουμε. Δεν είναι οι επιχειρήσεις μας κρατικοδίαιτες αλλά βασιζόμαστε στον καταναλωτή. Χρειαζόμαστε αυτή την ώθηση σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Καφούνης σημείωσε ότι υπάρχουν κοστολογημένα μέτρα που βασίζονται σε βασικές αρχές όπως πχ την εποχικότητα, τους κόφτες, την πτώση τζίρου». Το εμπόριο συνολικά είχε απώλειες 10 δισ. ευρώ, ενώ η εστίαση είχε πτώση σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα 4 δισ. ευρώ.

Είναι άδικο να το παραβλέπει αυτό κανείς. Από τα 10 δισ. τα 4,5 δισ. ευρώ είναι απώλειες του λιανεμπορίου. Να κρατήσουμε λοιπόν ένα κόφτη πχ τα 100.000 ευρώ, να εξαιρέσουμε επιχειρήσεις σε όσους έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα» τόνισε και προσέθεσε ότι το αδιάθετο εμπόρευμα είναι «θηλιά». «Βάζω ένα deadline μέχρι το Μάιο.

Έγκαιρα να δούμε το τι θα γίνει γιατί θα είναι αργά. Θέλουμε στήριξη όχι με μορφή επαιτείας. Εντός του Μάη να δοθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα στο εμπόριο ίσως όχι μέσω ΕΣΠΑ καθώς θα καθυστερήσει. Να είναι ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει με παραμέτρους όσους θα πρέπει να στηριχθούν. Είναι για το γενικό καλό και της οικονομίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το θέμα των επιταγών και των χρεών που έχουν οι έμποροι στην αλυσίδα αξίας είναι ένα άλλο κομβικό ζήτημα. «Πρέπει το σύνολο να στηριχθεί γιατί διαφορετικά θα υπάρξει εκρηκτικό πρόβλημα» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά αναδεικνύοντας το θέμα των οφειλών σε χονδρεμπόρους.

«Οι επιχειρήσεις τροφοδοτήθηκαν κανονικά και προχώρησαν σε αγορές από χονδρεμπόρους και έτσι φαίνεται να υπάρχει τζίρος, που είναι όμως εικονικός μια και τα τιμολόγια κόπηκαν αλλά δεν πληρώθηκαν» είπε σημειώνοντας ότι πολλές χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έμειναν εκτός μέτρων όπως πχ η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

«Αν αναπνεύσουν πολλοί θα κινηθούν και άλλοι κλάδοι. Δίνουν χρήματα σε όσους είναι ψηλά αλλά δε διαχέονται προς τα κάτω» τόνισε ο κ. Φιλιππίδης από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που σημείωσε: «Έχω ήδη 17 λουκέτα στην Τσιμισκή. Δε θα μπορέσουμε να πληρώσουμε επιταγές κτλ.».