Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

0
2

Οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν σήμερα την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη θέσπιση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% στα κέρδη των εταιριών, σε ένα ψήφισμα για τους διεθνείς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Είναι επείγον να εγκαθιδρυθεί ένα ελάχιστο ποσοστό φορολόγησης των εταιριών σε διεθνές επίπεδο», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υιοθέτηση αυτού του κειμένου με 549 ψήφους υπέρ έναντι 70 κατά και 75 αποχές.

Στο πλαίσιο του ΟΑΣΑ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ένα σύστημα διεθνούς ελάχιστης φορολόγησης των εταιριών και προκειμένου να δοθεί τέλος στο δημοσιονομικό ντάμπινγκ στο οποίο επιδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Το σχέδιο προτάθηκε πριν από κάμποσες εβδομάδες από τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν να αυξήσουν τα δημοσιονομικά τους έσοδα από τις επιχειρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα μαζικό σχέδιο υποδομών.

Σκοπός είναι πρώτα απ΄όλα να αυξηθεί η συμβολή των επιχειρήσεων του διαδικτύου που κατηγορούνται για φοροαποφυγή λόγω των διαφορετικών φορολογικών νόμων σε κάθε χώρα.

Αν οι διαπραγματεύσεις του ΟΑΣΑ αποτύχουν, οι ευρωβουλευτές εκτιμούν πως η ΕΕ θα πρέπει «να προχωρήσει μόνη της» και κρίνουν απαραίτητο οι φόροι «να καταβάλλονται εκεί όπου δημιουργείται πραγματικά η αξία».

Καλούν την ΕΕ να παρουσιάσει «μια πρόταση για έναν φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες και έναν οδικό χάρτη της Επιτροπής με διάφορα σενάρια με ή χωρίς τη συμφωνία του ΟΑΣΑ».

Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν προχθές, Τρίτη, την υποστήριξή τους στην αμερικανική πρόταση για ένα ελάχιστο παγκόσμιο φόρο. Το Παρίσι έκανε πρόσφατα λόγο για έναν φορολογικό συντελεστή 12,5%.