Υπερκαλύφθηκε η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

0
3

Πάνω από 5 με 6 φορές υπολογίζουν χρηματιστηριακές πηγές τη συνολική κάλυψη από τη διεθνή και δημόσια προσφορά για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ουσιστικά είχε υπερκαλυφθεί από εχθές το βράδυ, αφού η διεθνής προσφορά στο εξωτερικό ήταν σε υψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον υπήρξε για τη δημόσια προσφορά, με κορύφωση στη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερα από ιδιώτες και μικρούς επενδυτές.

Εξάλλου, σήμερα, με το κλείσιμο της αγοράς, ολοκληρώνεται η διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης και την τελική κατανομή και αξιολόγηση των προσφορών.

Ωστόσο, χρηματιστηριακές πηγές βλέπουν ότι οι προσφορές έχουν ήδη υπερκαλύψει την αύξηση και μάλιστα την ανώτατη τιμή του ορίου της τιμής διάθεσης, δηλαδή στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό άλλωστε είχε κλείσει από χθες, λόγω της υπερκάλυψης του book building στο εξωτερικό, που καθορίζει και την τιμή για τη δημόσια προσφορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνολικές εντολές εκτιμώνται γύρω στα 6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουν τη συμμετοχή των βασικών μετόχων και την τελική κατανομή για το ποσοστό του ΤΧΣ. Αν το ποσό αυτό διατηρηθεί μέχρι το κλείσιμο της κατανομής, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΑΜΚ θα παρουσιάσει κάλυψη άνω των 5 ή 6 φορών, με το ποσοστό του ΤΧΣ να διαμορφώνεται πέριξ του 30%.

Υπενθυμίζεται ότι για την αύξηση κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε 1,2 δισ. νέες κοινές μετοχές στην ονομαστική τιμή του 1 ευρώ. Η τιμή διάθεσης είχε εύρος 1 ευρώ έως 1,15 ευρώ, με το ποσό της αύξησης να κυμαίνεται μεταξύ 1,2 έως 1,38 δισ. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες για το μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό στην τιμή του 1,15 ευρώ που υπερκάλυψε  το book building θεωρείται ότι το τελικό ποσό της ΑΜΚ θα φτάσει τα 1,38 δισ., ενώ οι συνολικές προσφορές μπορεί τελικά να ξεπεράσουν τα 7 ή 8 δισ.

Οι προσφορές θα αξιολογηθούν ως προς την ποιότητα και την τιμή ώστε να αποφασιστεί η τελική αποδοχή και κατανομή. Επίσης, δεν αναμένεται να προσμετρηθούν ποσά προσφορών που έγιναν με τιμές κάτω του 1,15 ευρώ.