Ανοδικά και σήμερα η Wall Street

0
2

Ανοδικά κινείται η Wall Street στην τελευταία συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς οι δείκτες επιχειρούν να διευρύνουν τα χθεσινά κέρδη τους και να περιορίσουν τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν στην αρχή του πενθημέρου λόγω των νέων ανησυχιών που έχει προκαλέσει η άνοδος του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και συγκεκριμένα για τη βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, που έδειξε ότι αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού, αγνοώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και τις χειρότερες των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης προσθέτει 313,85 μονάδες ή 0,92% και κινείται στις 34.3335,30  μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 1,01% στις 4.154,00 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq-100 κινείται 1,16% υψηλότερα στις 13.277,31 μονάδες.

Ωστόσο, παρά τα χθεσινά κέρδη και τη σημερινή άνοδο οι δείκτες αναμένεται να τερματίσουν την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες. Μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο ο Dow έγραφε απώλειες 2,2%, ο S&P 500 ήταν 2,8% χαμηλότερα και ο σημείωσε πτώση 4,6%.

Οι κλυδωνισμοί στην αμερικανική αγορά αυτή την εβδομάδα οφείλονται στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αναγκαστεί σύντομα να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να αντιμετωπίσει το ράλι των τιμών. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας το μεγαλύτερο άλμα από το 2008.

Αξιωματούχοι της Federal Reserve επανέλαβαν πάντως τις τελευταίες ημέρες ότι περιμένουν οι πληθωριστικές αυτές πιέσεις να είναι προσωρινές.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της προέδρου του παραρτήματος της Fed στο Cleveland, Loretta Mester, η οποία εμφανίστηκε καθησυχαστική για τα "σημάδια" από τους μακροοικονομικούς δείκτες στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η πολιτική της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) είναι ορθή αυτή τη στιγμή.

Όπως είπε, η μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της περιόδου επανεκκίνησης της οικονομίας είναι φυσιολογική.

«Η μεταβλητότητα από μήνα σε μήνα είναι κάτι που έπρεπε να περιμένουμε», τόνισε η πρόεδρος της Cleveland Fed σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg. «Στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε στην αρχή της φάσης ανάκαμψης που σηματοδοτεί η γενική χορήγηση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στον πληθυσμό και νομίζω ότι θα πρέπει απλώς να περιμένουμε και να είμαστε υπομονετική, επιτρέποντας στην ανάκαμψη να συνεχίσει την πορεία της».

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβεβαίωσαν πάντως τις ανοδικές πιέσεις, με τις τιμές εισαγωγών να σκαρφαλώνουν 0,7% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση οι τιμές εκτινάχθηκαν 10,6% που αποτελεί υψηλό 10 ετών.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,8% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ωστόσο, τον Απρίλιο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε καθώς η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο μετά από άνοδο 2,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Federal Reserve.