ΕΚΤ: Η ευρωζώνη ανακάμπτει από την πανδημία με υψηλό χρέος

0
4

Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθώς ανακάμπτει από την πανδημία με υψηλό χρέος και "αξιοσημείωτη πληθώρα” στις αγορές καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Η γλώσσα, που απηχεί την περιγραφή του πρώην προέδρου της Fed, Alan Greenspan για τη φούσκα των εταιρειών dot.com στη δεκαετία του 1990 ως "παράλογη ευφορία”, αναδεικνύοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η τα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα που ήταν απαραίτητα για την καταπολέμηση της κρίσης, δημιουργούν επίσης επικίνδυνες ανισορροπίες.

Εάν περαιτέρω ανοδικά εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσουν τους επενδυτές να ποντάρουν σε πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές”, αναφέρει η ΕΚΤ στην Αξιολόγηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«ΜΙα διόρθωση της τάξης του 10% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά το σοκ του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020», πρόσθεσε.

H EKT τόνισε ότι η άνιση οικονομική επίπτωση της πανδημίας σημαίνει ότι οι κίνδυνοι χρηματοοικονομικής σταθερότητας είναι πιθανό να γίνουν πραγματικότητα σε τομείς και χώρες και υψηλότερες προϋπάρχουσες ευπάθειες.