Ευρωζώνη: Μικρή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο

Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη αυξήθηκε ελαφρώς τον Μάρτιο αφού υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω προβλημάτων στην προσφορά που παρεμποδίζουν τη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς.

Η παραγωγή των εργοστασίων, των ορυχείων και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη νομισματική ζώνη τον Μάρτιο, αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της Eurostat.

Το ποσοστό είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση 0,7%.

Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,2% σε μηνιαία βάση.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο, η παραγωγή των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 1,9%, αυτή της ενέργειας κατά 1,2% και των ενδιάμεσων αγαθών κατά 0,6%, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε 1%.

Οι προοπτικές για τον κλάδο της ευρωζώνης είναι θετικές καθώς η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων βοηθάει την περιοχή να ανακάμψει από τους περιορισμούς που συνδέονται με την πανδημία, και να δώσει ώθηση στη ζήτηση.

Ωστόσο, τα προβλήματα προμηθειών επηρεάζουν την παραγωγή σε κάποιους κλάδους, ιδιαίτερα στην αυτοκινητοβιομηχανία, και αυτοί οι περιορισμοί είναι απίθανη να καταργηθούν πλήρως μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 10,9%, έναντι εκτιμήσεων γι 11,7%.